Į daugumą naminių padažų esu įpratęs dėti pomidorų pastos. Be jos neįsivaizduoju jokio makaronų padažo ar padažo kepsniams. Atrodo, kad šis produktas automatiškai padaro patiekalą skanesnį. O įdaryti balandėlius su pomidorų pasta mėsoje – atrodo yra aišku kaip du kart du. Bet ką daryti, kad pomidorų aromatas pastoje atsiskleistų 100 %, sužinojau visai neseniai. O ar jūs tai žinote?
Profesionalioje virtuvėje pomidorų pasta yra nuolat naudojama. Aišku, perkama ne mažose pakuotėse, kaip įprastai darydavau aš, o didelėse talpose. Ir norėdami pailginti gaminio tarnavimo laiką, jie naudoja keletą gerai žinomų gudrybių. Virėjai pataria pomidorų pastos dėti net į patiekalus, kuriuose yra pomidorų. Ir štai kodėl!
Kaip atskleisti pomidorų pastos skonį
Jei kada nors pirkote pomidorų pastą skardinėje, galėjote užuosti specifinį jos aromatą. Galite jį sustiprinti, jei pastą karamelizuosite. Norėdami tai padaryti, keptuvėje įkaitinkite šiek tiek augalinio aliejaus arba gyvulinių riebalų.
Jame pastą pakepinkite 0,5–1 minutę, dažnai maišydami. Tai atskleis geriausią pomidorų pastos skonį. Išvirkite makaronus, juos sudėkite į pomidorų pastą, pridėkite svogūnų, tarkuotų morkų ir net salierų stiebų. Viską troškinkite ir lengvai bei greitai gausite sotų šiltą patiekalą. Patiekite apibarstę mėgstamu sūriu.
Kodėl į sriubą reikia dėti pomidorų pastos?
Vien tik mėsos sultinys (arba vištienos, grybų ar net daržovių) yra monotoniško vienodo skonio. Jį reikia patobulinti su prieskoniais ir druska. Tas pats pasakytina ir apie troškinius. Pomidorų pasta padės paįvairinti patiekalo skonį ir padaryti jį sodresnį. Be to, tai tiks tiek su riebia kiauliena, tiek su liesa jautiena. Pomidorų pasta ypač tinka sriuboms su ankštinėmis daržovėmis.
Subtilus pupelių skonis
Norint išvirti ant liežuvio tirpstančias pupeles ir lęšius, reikia turėti daug žinių maisto gaminimo srityje. Kiekvienas virėjas, žinoma, turi savo paslaptį. Tačiau dauguma specialistų sutinka, kad geriau naudoti pomidorų pastą. Paruoškite viską štai taip:
Svogūnus supjaustykite kubeliais, o česnako skilteles perpjaukite pusiau. Apkepkite juos keptuvėje su trupučiu alyvuogių aliejaus. Kai daržovės paruduos, įpilkite 1–2 valg. š. pomidorų pastos ir suberkite norimus prieskonius.
Šefai rekomenduoja įdėti rūkytos paprikos miltelių, čili dribsnių (jei mėgstate aštriau), raudonėlio ir net žiupsnelį kakavos. Tai suteiks patiekalui ypatingą skonį. Šiame mišinyje troškinkite iš anksto išmirkytas pupeles. Tada virimui užpilkite sultiniu.
Geri virtuvės šefai rekomenduoja pomidorų pastos dėti net į tuos patiekalus, kuriuose jau yra pomidorų. Juk tada pomidorų skonis padvigubės. Pavyzdžiui, jūs tikrai turėtumėte išbandyti kiaušinių šakšuką su pomidorais ar pastą naudoti picos pagrindui tepti. Patikėkite, bus tikrai skanu!