Uogos ar vaisiai? Maistas ar tiesiog skanėstas? Naudinga ar ne? Nepriklausomai nuo atsakymų į šiuos klausimus, nė vienas žmogus pasaulyje negali atsisakyti malonumo suvalgyti sultingą ir saldų arbūzo gabalėlį.
Pietiniai Afrikos regionai laikomi šio delikateso tėvyne, o jo pavadinimas atėjo pas mus iš tiurkų kalbos ir pažodžiui reiškia „asilo agurkas“.
Beje, šviežių agurkų skonį labiausiai primena įvairiausi mažieji arbūzai, kurių ilgis siekia vos 3–4 centimetrus. Didžiausio istorijoje arbūzo matmenys nežinomi, tačiau jo svoris buvo 90 kilogramų.
Ar žinojote, kad arbūzas gali būti valgomas visiškai visas? Taip, taip, ir sėklos, ir minkštimas, ir net žievelė! Minkštimo skonis mums visiems pažįstamas nuo vaikystės, iš žievelės galima išsivirti skanios uogienės ar kompoto, taip pat paruošti ir naudoti troškiniuose, o skrudintos sėklos savo skoniu primena moliūgo sėklas.
Tačiau yra arbūzų veislių, kurių minkštime nėra sėklų. Taip pat pasaulyje yra populiarus „arbūzų medus“, kuris yra gerai išgarintos tirštos arbūzų sultys.
Be gerai gerai žinomų apvalių arbūzų, yra dirbtinai išvesta šių vaisių kvadrato formos įvairovė. Tokius arbūzus transportuoti daug patogiau nei apvalius giminaičius.
Žmonių meilė šiems vaisiams yra tiesiog didžiulė. Pasaulyje yra du paminklai arbūzui, Tarptautinė arbūzų diena kasmet minima rugpjūčio 3 d. Galite ją paminėti taip pat!
Be to, kad prinokęs arbūzas mums teikia malonumą, jis taip pat yra nepaprastai naudingas. Arbūzas yra sudarytas iš daugiau nei 90% vandens ir padeda palaikyti vandens balansą karštuoju metų laiku.
Saldžiuose vaisiuose yra daug skaidulų, kurios gerai veikia žarnyno veiklą, valo organizmą, o nedidelis kalorijų kiekis padeda išlaikyti dailią figūrą. Arbūze esantys antioksidantai, vitaminai ir mineralai turi teigiamą poveikį sveikatai.
Tačiau didžiausią naudą sveikatai teikia likopenas – antioksidantas, suteikiantis vaisiams raudoną spalvą. Būtent ši medžiaga mažina cholesterolio kiekį ir kraujospūdį, mažina uždegimus ir aklumo riziką. Todėl vasarą būtinai rinkitės prinokusį arbūzą ir valgykite jį su malonumu!