Artėja šaltasis sezonas, kai dominuoja gripas ir kitos infekcijos. Būtent šaltuoju metų laiku gydytojai pataria ypatingą dėmesį skirti mitybai. Jie ypač rekomenduoja valgyti maisto produktus, kurie gali turėti įtakos organizmo atsparumui. Kiaulienos lašiniai yra vienas iš tokių produktų.
Yra daug legendų apie lašinius. Šiandien siūlome išsklaidyti visus mitus apie lašinius ir jų daromą pavojų.
Mitai apie lašinių pavojų
1. Lašiniai yra gryni riebalai
Taip, riebalai. Bet ar jie tikrai tokie blogi? Tai medžiaga, be kurios organizme nevyksta imuninė reakcija. O riebalai taip pat reikalingi cholesterolio apykaitai.
2. Lašiniai yra grynas cholesterolis
Kaip ir bet kuris gyvūninis produktas, riebalai turi cholesterolio. Be to, šis junginys visai nėra svetimas organizmui. Jis atlieka svarbias funkcijas, pavyzdžiui, riebalai dalyvauja kraujodaros procese ir yra tarpląstelinių membranų pagrindas.
Priešingai populiariam įsitikinimui, cholesterolio kiekis lašiniuose nėra toks didelis. Palyginkite: 100 g lašinių yra nuo 70 iki 100 mg cholesterolio, o jautienos kepenėlėse – nuo 240 iki 400 mg!
Svarbu ne cholesterolio kiekis, o jo tipas (gydytojai jau seniai nustatė, kas yra kenksmingas ir naudingas cholesterolis), taip pat hormonų pusiausvyros ir cholesterolio apykaitos lygis. Žinoma, jei kalbėsime apie lašinių naudą, jie turi būti tik švieži, negali būti nė kalbos apie rūkytą mėsą.
3. Lašiniai turi įtakos svoriui
Valgant lašinius, kaip ir bet kurį kitą produktą, svarbu saikas. Jų kalorijų kiekis yra akivaizdus: 770 kcal 100 gramų. Tačiau lašiniai priklauso produktams, turintiems vadinamąjį „ilgą kalorijų kiekį“, jie greitai įsisavinami, suskaidomi, tuo pačiu suteikiant ilgalaikį sotumo jausmą.
Dienos riebalų norma yra 20–80 gramų, priklausomai nuo žmogaus veiklos lygio. Prisiminkite balansą: lieknėjimo požiūriu svarbu ne pats maistas, o jo kiekis!
4. Jūs negalite valgyti lašinių su duona
Lašiniai ir ruginė duona su sėlenomis skirti vieni kitiems! Kartu jie turi teigiamą poveikį virškinimui. Gabalėlis šviežių sūdytų lašinių su česnaku ar svogūnu ant duonos riekės yra skani profilaktika prieš gripą. O koks sotumo jausmas kyla nuo poros tokių sumuštinių… Žinoma, šis maistas nėra skirtas vakarienei, vakarienei geriau pasirinkti ką nors lengvesnio.
5. Jūs negalite kepti ant lašinių
O dabar pasiruoškite! Anglijos universiteto mokslininkai, remdamiesi naujausiais tyrimais atskleidė, kad taukai yra saugesni riebalai maistui gaminti, nei augalinis aliejus! Nerafinuoto alyvuogių, kukurūzų, saulėgrąžų aliejaus nauda akivaizdi, tačiau tik tuo atveju, jei jie naudojami termiškai neapdorojant.
Kepant augaliniame aliejuje, dėl oksidacijos išsiskiria kancerogenai, kurių poveikis organizmui yra tiesiogiai susijęs su padidėjusia vėžio rizika, širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis bei smegenų funkcijų slopinimu. Dar blogiau, šios medžiagos linkusios kauptis ląstelėse ir kaupti destruktyvų potencialą.
Kad ir kaip keistai tai skambėtų, lašiniai su šviežių daržovių salotomis yra geriausias pasirinkimas jūsų mitybai! Na, valgyti ar nevalgyti, žinoma, kiekvieno pasirinkimas.