Kiekviena šeimininkė virtuvėje turi savo paslapčių. Tačiau bendras dalykas yra tas, kad prieš pradedant gaminti, visi maisto produktai turi būti gerai nuplauti. Daugelį produktų galima plauti vandeniu. Tačiau kiti reikalauja kruopštesnio valymo. Dažnai plauname produktus netinkamai, ir taip kenkiame sau ir šeimai.
Netinkamas produktų plovimas yra žalingas. Iš esmės vaisiuose, daržovėse ir žalumynuose yra daug purvo ir dulkių. Juk iš sodo jie iškart keliauja ant prekystalių. Tačiau be akivaizdžių nešvarumų, ant produktų gali kauptis mikrobai. O jiems pašalinti nepakaks paprasto plovimo vandeniu.
Kaip plauti produktus teisingai?
Žalumynai
Tinkamai nenuplauti žalumynai yra pavojingi, nes ant jų gali kauptis nematodai (apvaliosios kirmėlės). Todėl negalima valgyti žalumynų vos parneštų iš sodo, net jei labai to norite. Šie parazitai yra labai pavojingi žmogaus skrandžiui. Be to, jie sukelia ne tik virškinamojo trakto apsinuodijimą, bet ir kvėpavimo sistemos, raumenų ir net nervų sistemos ligas.
Tarp žalumynų lapų būna dulkės, purvas ir kenkėjai. Todėl, jei savo produktus plaunate tik po tekančiu vandeniu, negalėsite atsikratyti visų mikrobų. Norėdami tinkamai nuplauti krapus, petražoles ar bazilikus, paimkite didelį dubenį ir supilkite į jį vėsų vandenį. Sudėkite žalumynus ten ir palikite 15 minučių. Tada pakartokite procedūrą. Taip visi nešvarumai ir bakterijos liks vandenyje ir nusės ant dugno, o žalumynai taps švarūs ir paruošti valgyti.
Šakninės daržovės
Kaip galima gaminti be bulvių, morkų ar burokėlių? Galų gale, šios daržovės yra beveik kiekviename patiekale. Deja, labai dažnai neteisingai plauname šias daržoves, nes joms neužtenka tekančio vandens. Daugelis namų šeimininkių nori pirmiausia nulupti bulves ir tik tada jas nuplauti. Tačiau daržoves nuo purvo reikia valyti du kartus: prieš ir po skutimo. Esmė ta, kad Escherichia coli – pavojinga bakterija – gali gyventi ant šakniavaisių.
Pirmiausia pašalinkite nešvarumus ir žemes nuo bulvių, morkų ir kitų šakninių daržovių. Tada užpilkite jas šiltu vandeniu ir palikite kelioms minutėms. Purvas turėtų nusėsti ant dugno. Tada apsiginkluokite šepetuku ir nuplaukite likusius nešvarumus. Nuluptas daržoves reikia dar kartą nuplauti.
Porai
Kas kada nors gamino patiekalus su porais, žino apie jų maistinę vertę. Sveikiausia šios daržovės dalis yra balta. Kadangi ši dalis auga po žeme, su poru turite būti labai atsargūs.
Pirmiausia pašalinkite poro lapus ir nupjaukite šaknis. Tada daržovę perpjaukite išilgai į dvi dalis ir pamerkite jas į šiltą vandenį. Kaip ir žalumynuose, taip ir tarp poro lapų kaupiasi purvas, dulkės ir smėlis. Nešvarumai nusės dubenėlio, kuriame mirkysite daržovę, dugne. Prieš toliau ruošiant porus, dar kartą juos praskalaukite.
Grybai
Tai, kad E. coli negali veistis grybuose, yra iš piršto laužta netiesa. Jei pirkote juos parduotuvėje, negalite būti tikri dėl grybų švarumo. Jie galėjo gulėti viename krepšyje su kitais maisto produktais, kurie galėjo užkrėsti grybus. Todėl, norint neapsinuodyti, neužtenka vien juos nuskalauti. Jei norite grybus plauti tinkamai, 2 minutėms panardinkite juos į druskos tirpalą. Tada sudėkite į kiaurasamtį ir dar kelis kartus nuplaukite po tekančiu vandeniu.
Aitriosios paprikos
Taip, aitriosios paprikos į patiekalą įdeda pikantiškumo. Tačiau tai gali būti pavojinga žmonėms. Dirbdami su šia daržove, nepamirškite mūvėti pirštinių. Net kai mes plauname maistą, paprikos išskiria deginančią medžiagą kapsaiciną. Pačią daržovę reikia plauti šaltu vandeniu, naudojant šepetėlį.
Brokoliai ir žiediniai kopūstai
Šiuos produktus taip pat reikia plauti ypač atsargiai. Tarp kopūstų ir brokolių pumpurų kaupiasi nešvarumai ir bakterijos. Todėl prieš skalaujant daržoves vandeniu, jas reikia padalyti į žiedynus ir pamirkyti dubenyje.
Egzotiniai ir importuoti vaisiai
Ar teisingai plaunate iš kitų šalių importuotus produktus? Čia pateikiamos bananų, mangų, braškių, apelsinų ir kivių plovimo taisyklės. Paimkite šepetėlį ir dubenį, kuriame pirmiausia mirkysite vaisius, o paskui pašveisite. Taip pat patartina įpilti muilo tirpalo, kad išvalytumėte vaisius nuo kenksmingų medžiagų. Žievėje beveik neabejotinai yra vaško ir parafinų, kuriais vaisiai apdorojami ilgalaikiam laikymui.
Džiovinti vaisiai
Net džiovintus vaisius, kurie parduodami sandariuose induose, reikia nuplauti. Jau nekalbant apie tuos, kuriuos perkame sveriamus. Pirmiausia razinas ar džiovintus abrikosus nuplaukite šaltu vandeniu iš čiaupo, tada užpilkite verdančiu vandeniu. Tai dezinfekuos džiovintus vaisius ir išplaus konservantų likučius.
Su higiena virtuvėje turi būti elgiamasi labai atsakingai. Jūsų gaminamų patiekalų kokybė priklauso nuo produktų grynumo. Daržovės ir vaisiai su dulkėmis ir mikrobų likučiais gali padaryti nepataisomą žalą sveikatai.