Kaip patikrinti, ar kiaušiniai švieži? Egzistuoja nemažai būdų. Jų dėka daugiau niekada nepagaminsite patiekalo naudodami sugedusį kiaušinį. Šiandien pasidalysime patikimais patarimais, kurie padės išsiaiškinti, ar kiaušinį vis dar galima vartoti, ar geriau iškart mesti į šiukšlių dėžę.
Pažiūrėkite į datą ant pakuotės
Pirkdami kiaušinius atkreipiame dėmesį į vištų auginimo būdo ženklinimą. Tačiau mažai žmonių žino, kad ant pakuotės taip pat yra nurodyta data, iki kurios produktą patartina suvartoti. Beje, patartina kiaušinius suvalgyti per 28 dienas nuo jų padėjimo. Todėl ant pakuotės ieškokite užrašo Geriausias iki ir, žinoma, datos. Jei kiaušinius suvartosite po šios datos, jie nepakenks jūsų sveikatai. Tiesiog jie gali turėti šiek tiek kitokią tekstūrą ir skonį.
Klausos testas
Paimkite žalią kiaušinį ir pakratykite jį prie ausies. Jei nieko negirdite, kiaušinis šviežias. Tačiau gurgėjimo ar teliuškavimo garsas turėtų priversti jus sunerimti. Tokį kiaušinį geriau iš karto išmesti.
Bandymas su vandeniu
Užpildykite stiklinę šalto vandens ir įdėkite kiaušinį. Tada stebėkite, kas vyksta. Kiaušinis greitai nugrimzta į dugną ir prilimpa prie jo, vadinasi, kiaušinis labai šviežias.
Kiaušinis nugrimzdo į dugną, bet yra šiek tiek pasviręs, tai ženklas, kad jam dar tik apie 1 sav.
Stiklinės apačioje stovintis kiaušinis jau yra kelių savaičių amžiaus (dažniausiai dviejų ar trijų). Tokį produktą galima sėkmingai virti kietai.
Kiaušinis greitai iškilo į paviršių ir plūduriuoja ant vandens – pasenęs ir jo valgyti negalima.
Uoslės testas
Jei abejojate dėl kiaušinio šviežumo, tiesiog jį sudaužykite lėkštėje. Jei jaučiate sieros, puvėsių ar rūgšties kvapą, nedelsdami išmeskite kiaušinį. Jis akivaizdžiai netinkamas vartoti ir taip pat gali pakenkti jūsų sveikatai.
Be to, jūsų budrumą taip pat turėtų sužadinti įskilęs ir pažeistas lukštas. Venkite valgyti tokius kiaušinius. Viskas dėl to, kad bakterijos ar pelėsiai jau galėjo patekti į kiaušinio vidų. Šviežiam ir geram kiaušiniui būdingas geltonas arba oranžinis trynys, kuris yra apvalus. Blyškus ir plokščias trynys rodo, kad kiaušinis jau paseno.