Slavų ir rytų virtuvėje karaliauja česnakas: jeigu jo nebuvo įdėta į plovą, jo įdės į keptas bulves, o jei česnaką pamiršo įdėti į sriubą, bus padarytas pikantiškas padažas su juo. Česnakus naudojame kasdien, o jų nauda žinoma jau ilgą laiką. Jie yra vienas iš pagrindinių produktų, kurie visada turi būti po ranka. Bet ne visi žino, kaip juos išlaikyti.
Česnakų saugojimas yra subtilus dalykas. Tinkamomis sąlygomis jie gali gulėti labai ilgai, net iki kito sezono. Priešingu atveju jie pradės pūti ar dygti. Kaip išvengti tokių problemų visam laikui, netrukus sužinosite.
Kaip saugoti česnakus?
Naudingas česnakų savybes daugiausia lemia tai, kad jie yra svogūniniai augalai ir patys savyje kaupia tiek daug maistinių medžiagų, kad ateityje iš jų kažkas išdygtų. Todėl, kai tik česnakai pradeda dygti (tai vyksta daugiausia dėl didelės drėgmės), vitaminų kiekis pradeda sparčiai mažėti. Jie tampa beskoniais ir greitai sugenda.
Atsiradę laiškai padaro produktą netinkamu valgyti. Prieš atidėdami česnakus saugoti, turite juos kruopščiai sutvarkyti, pašalinti visas galvutes su dėmėmis ir patamsėjimais.
Senas laikymo būdas
Dar prieš atsirandant šaldytuvams, česnakai buvo surenkami į pynę ir pakabinami vėsioje ir tamsioje vietoje – palėpėje ar rūsyje. Taip jie gali būti laikomi mėnesiais ir nesudygti, bet ką daryti, jei sąlygos neleidžia tokiu būdu laikyti česnakų namuose?
Uždeginkite šaknis
Šviežiai nuskintas ar pirktas česnakas visada turi šaknis. Taip, jos nėra labai matomos, tačiau būtent šis tvirtas pagrindas yra atsakingas už tai, ar česnakai sudygs, ar ne. Norėdami to išvengti, turite šaknis uždeginti naudodami degtukus, žiebtuvėlį ar net degiklį.
Užkaskite druskoje
Šiam metodui reikia dėžutės arba trijų litrų stiklainio. Druskos sluoksniai pakaitomis su česnakų galvutėmis sandariai sudedami į stiklainį ir uždaromi. Tokiu būdu česnakai ilgai išlieka švieži, ir jie negali pūti ar dygti. Tai tarsi konservavimas druskoje.
Kitas būdas apsaugoti česnakus nuo drėgmės, yra vietoj druskos naudoti pjuvenas, grūdus, pelenus ar miltus, bet viršutinis biraus produkto sluoksnis turi būti bent 2 cm storio.
Išlydytas parafinas
Ilgą laiką valstybinėse daržovių parduotuvėse buvo naudojamas laiko patikrintas liaudiškas metodas: ką tik nuskintas česnakas buvo panardinamas į išlydytą parafiną ir jam leidžiama sukietėti. Tokiu būdu užsandarintas produktas negalėjo prarasti drėgmės ir ilgą laiką buvo išlikdavo sultingas ir negesdavo.
Kaip laikyti maisto produktus, turėtų žinoti kiekviena moteris. Galų gale nuo to tiesiogiai priklauso patiekalų skonis ir produktų nauda organizmui. Beje, marinuoti česnakai yra ne mažiau naudingi! Daugelis baiminasi, kad proceso metu česnakai gali pažaliuoti, tačiau tai yra normalu. O tokie česnakai nesukelia problemų sveikatai.