Trečiadienis, 27 lapkričio, 2024

Naujausi

Ar pelėsis nuodingas? Kas atsitiks, jeigu jo šiek tiek suvalgysite?

Daugeliui iš jūsų yra žinoma tokia situacija: atidarote duonos dėžę, o ten jūsų laukia nemaloni staigmena – pelėsis. Tarkime, tai tik keli maži taškeliai. Pusė, jei ne dauguma, išmes produktą iš principo, tačiau kita, atsargesnė pusė, paprasčiausiai nupjaus pažeistą vietą.

Šiandien mūsų redaktoriai atsakys į klausimą, kas nutiks, jei valgysite duoną su pelėsiu ir kodėl reikia būti labai atsargiems – dažnai tai atsitinka netyčia.

Apsinuodijimas pelėsiu

pelėsis

Taip atsitinka, kad komfortiškos gyvenimo sąlygos, kur yra 20–30 laipsnių temperatūra, tinka ne tik mums, bet ir vienam pavojingiausių grybų. Pelėsis gali nusėsti ne tik ant maisto, bet ir ant beveik bet kokio paviršiaus: gipso, popieriaus, betono, medžio, plastiko ir gumos.

Toks kaimynas sukelia tik problemų. Maistas ne tik tampa užkrėstas sporomis, nevalgomas ir atrodo baisiai! Ilgalaikis drėgnų, supelijusių patalpų poveikis sukelia rimtas kvėpavimo takų ligas.

Ką daryti, pastebėjus pelėsį ant gaminio? Išmesti jį. Deja, paveikiami ne tik matomi taškai.

pelėsis

Pelėsis ant duonos yra dažnas reiškinys, tačiau jį pastebėti gali būti sunku. Po vieno ar dviejų pelėsio suvalgymo kartų pasekmės nebus rimtos. Grybas bus tiesiog suvirškintas. Tačiau jei valgysite reguliariai ar daug ir iš karto, pasekmių netrukus sulauksite.

Pelėsiai gamina toksiną, vadinamą mikotoksinu. Šį toksiną filtruoja mūsų kepenys ir neskausmingai pašalina iš organizmo, kai yra maži kiekiai. Tačiau dideliais kiekiais toksinas nuodija visą kūną.

  • kepenys nebegali su tuo susidoroti, išsivysto kepenų cirozė
  • sunaikinama imuninė, hormoninė ir nervų sistema
  • sutrinka kraujodaros procesas
  • atsiranda ląstelių mutacija (vėžys)

Žinoma, tai nėra penkių minučių procesas, ir apsinuodijimas turi vykti dideliais kiekiais arba ilgą laiką.

pelėsis

Pirmieji apsinuodijimo simptomai:

  • galvos skausmas
  • pykinimas
  • bėganti nosis
  • bėrimai

Alergiškiems žmonėms gresia didelė rizika. Jiems gali atsirasti bėrimas, alerginis rinitas, edema ir anafilaksinis šokas.

Mikotoksinas yra tikrai žalingas ir jį gamina pelėsis. Yra apie 200 pelėsio rūšių, ir dauguma jų yra nuodingos. Daugumos jų suvalgymas taip pat sukelia opas ant skrandžio sienelių.

Ką daryti, jei suvalgiau pelėsį?

Kaip minėjome, apsinuodijimo procesas turi užtrukti ilgai, kol taps iš dalies negrįžtamas.

pelėsis

Ką daryti, jei apsinuodijote pelėsiu:

  • Visų pirma: skrandžio plovimas.
  • Būtinai paimkite absorbentą. Tiks aktyvuota anglis.
  • Gerkite daug vandens. Tai būtina, kad toksinai nesikauptų inkstuose ir kepenyse.
  • Apsinuodijus pelėsiais, kenčia žarnyno mikroflora. Paprastai skiriami priešgrybeliniai ir atstatomieji vaistai.

Kodėl ant maisto atsiranda pelėsis?

Tiesą sakant, visi maisto produktai yra ideali grybelio buveinė. Dažniausiai tai pastebima ant duonos, pieno produktų, marinatų, konservų (pelėsiai nuo uogienės dažniausiai tiesiog pašalinami šaukštu).

Yra tik dvi priežastys: antisanitarinės sąlygos kepykloje arba drėgmė namuose. Stenkitės reguliariai ir pakankamai šildyti patalpas ir venkite bendro gyvenimo su tokiu pavojingu kaimynu kaip pelėsis. Pirmiausia patikrinkite sunkiai pasiekiamas tamsias vietas ir pasidalykite šia svarbia informacija su savo šeima ir draugais!

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Kaip granatai gali padėti numesti svorio: mitybos specialistai atskleidė pagrindines gudrybes

Granatai ne tik vilioja savo ryškiai raudona spalva ir nepakartojamu skoniu, bet ir garsėja savo nauda sveikatai. Šis vaisius yra tikras maistinių medžiagų lobynas,...

Saulės elektrinės – ne tik privačių namų, bet ir butų gyventojams

Saulės elektrinės jau tapo įprastu vaizdu tiek miestuose, tiek už jų ribų. Vis dėlto apie jas dažniau diskutuojama privačių namų savininkų kontekste, tačiau saulės...
---