Šiandien tiesiog neįmanoma rasti namų, kuriuose nebūtų šaldytuvo. Iš tiesų, šaldytuvas yra vienas pagrindinių kiekvienos namų šeimininkės padėjėjų. Tačiau svarbu atsiminti, kad norint atlikti visavertį darbą, turite tinkamai organizuoti maisto laikymą šaldytuve.
Kartą pasiskundžiau draugei, kad dažnai tenka išmesti sugedusį maistą iš šaldytuvo. Kai kuriuos produktus ji rekomendavo perkelti į kitas lentynas. Rezultatas mane šokiravo! Dabar produktus perku rečiau, nes jie daug ilgiau išlieka švieži.
Maisto laikymas šaldytuve
Išnagrinėjus šaldytuvo struktūrą, galima sužinoti, kad šaldiklis yra atsakingas už aušinimą viduje. Tai reiškia, kad temperatūra šaldymo kameroje ir šaldytuve didėja iš apačios į viršų, į tai svarbu atsižvelgti, galvojant apie maisto saugojimą.
Viršutinė lentyna
Visų pirma, visi paruošti valgiai turėtų būti perkelti į viršutinę lentyną. Tai apima uogienės ir marinuotų agurkų praimtus stiklainius. Pieno produktai, tokie kaip jogurtas, kefyras ir sūris, geriausiai jausis viršutinėse lentynose.
Vidurinė lentyna
Ant vidurinių lentynų laikykite paruoštus mėsos ir žuvies patiekalus, dešras ir dešreles. Vidurinės lentynos taip pat puikiai tinka kiaušiniams, pienui ir grietinėlei.
Sriubos ir paruoštos salotos taip pat turėtų būti laikomos vidurinėse lentynose.
Apatinė lentyna
Apatinė lentyna yra šalčiausia šaldytuvo vieta, todėl čia turėtumėte laikyti atšaldytą mėsą, paukštieną ir žuvį. Tokiu būdu jūs ne tik išsaugosite maisto šviežumą, bet ir išvengsite sulčių nutekėjimo ant netoliese esančio maisto.
Stalčiai
Šaldytuvo apačioje visada yra vienas ar du stalčiai vaisiams ir daržovėms laikyti.
Reikėtų pažymėti, kad visos daržovės ir vaisiai išskiria etileno dujas, o tai pagreitina jų nokimą. Kadangi kai kurios rūšys išskiria daug etileno, jis gali įtakoti kitų maisto produktų sunokimą ir priversti greičiau juos sugesti. Štai kodėl vaisiai ir daržovės turėtų būti laikomi atskirai vieni nuo kitų.
Daržoves ir vaisius geriau suvynioti į popierinius ar plastikinius maišelius su oro skylutėmis. Jei tam naudojate plastikinius maišelius, rekomenduojama jų tvirtai neužrišti, paliekant oro praėjimą.
Šaldytuvo durelės
Kadangi durelės yra šilčiausia vieta šaldytuve, verta ten laikyti maistą, nebijantį temperatūros pokyčių. Būtent čia turėtumėte laikyti sultis pakuotėse, butelius su vandeniu ir įvairius padažus.
Kaip laikyti maistą šaldytuve
- Virtus maisto produktus geriau laikyti ne puode ar keptuvėje, o specialiuose plastikiniuose ir stikliniuose indeliuose. Tai padės sutaupyti vietos lentynoje ir leis lengvai pašildyti maistą mikrobangų krosnelėje.
- Nusipirkite universalių maisto produktų dangtelių rinkinį, kuriais galėsite uždengti paruoštus patiekalus, prapjautus vaisius ar daržoves ir atvirą stiklainį su uogiene ar kuo nors kitu.
- Stenkitės nedėti sunkių daiktų į šaldytuvo dureles. Jei yra toks poreikis, geriau perkelti šiuos gaminius į apatinę lentyną, arčiau pagrindo.
- Nepamirškite, kad negalima dėti karšto maisto į šaldytuvą. Bandant atvėsinti per karštą maistą šaldytuvo skyriuje, kompresorius veiks nuolat, o tai ne tik padidins energijos sąnaudas, bet ir gali sugadinti šaldytuvą.
- Prieš dėdami laikymui šakniavaisius, nupjaukite jų viršūnes, palikdami mažą uodegėlę. Taip daržovė ilgiau išliks šviežia.
- Atminkite, kad pagaminti ir žaliaviniai produktai turi būti laikomi atskirai vieni nuo kitų, nes netinkama artima kaimynystė gali sugadinti abu produktus.
- Konservus ir naminius ruošinius stiklainiuose galima laikyti ne šaldytuve, nes jie yra sandariai uždaryti.
Laikydamiesi šių patarimų, galite prailginti daugelio maisto produktų galiojimo laiką ir pailginti šaldytuvo tarnavimo laiką. Maisto laikymas šaldiklyje taip pat turi savų subtilybių, su kuriomis geriau susipažinti.