Draudžiamų maisto produktų sąrašas galioja visiems Didžiosios Britanijos karališkosios šeimos nariams, tačiau Jos Didenybė jo laikosi ypač kruopščiai.
Karališkųjų rūmų virėjų komanda visada pasirengusi dirbti prie įmantriausių ir rafinuočiausių patiekalų, tačiau žinoma, kad Jos Didenybės požiūris į tam tikrus produktus išlieka gana konservatyvus.
Daugeliui karališkos šeimos narių pavyksta paįvairinti savo valgiaraštį užsienio vizitų metu, taip pat išbandyti naujus patiekalus gimtinėje, kur daugelis bando nustebinti Vindzorus neįprastais receptais ar naujomis tradicinių patiekalų interpretacijomis. Tačiau rūmuose kai kuriems produktams ir jų deriniams uždėtas gana griežtas draudimas.
Reikėtų pažymėti, kad taisykles ne visada diktuoja tik asmeninės karalienės ir jos šeimos skonio nuostatos – dažniausiai tai yra etiketo ir pagrindinių atsargumo priemonių klausimas. Paprastai tam tikrų produktų naudojimas karališkoje virtuvėje yra ribojamas, kad būtų išvengta nemalonaus kvapo ar norint apsisaugoti nuo galimo apsinuodijimo maistu. Ko tikrai nėra Vindzorų meniu?
Kaip bebūtų keista, tai netaikoma greitajam maistui. Yra žinoma, kad Jos Didenybė neatsisako ir maisto išsinešimui. Ji dažnai tai daro apsistodama savo pilyje Škotijoje. Tokiais atvejais Elžbieta II pasirenka tradicinį angliškos virtuvės patiekalą žuvį su skrudintomis bulvytėmis. Be to, buvęs karališkasis virėjas pasakė, kad kartais monarchė gali sau leisti net mėsainį – tačiau Elžbieta šiam patiekalui kelia gana neįprastus reikalavimus.
Tačiau dėl visko, kas yra „pernelyg egzotiška“ ir rizikinga, valdovė yra daug išrankesnė. Remiantis kai kuriomis ataskaitomis, Vindzorams nerekomenduojama valgyti ne tik sumuštinių plutos, bet ir aštraus maisto, kuris gali sukelti netikėtų pasekmių (o tai akivaizdžiai liūdina Kembridžų šeimą, kuri, kaip manoma, yra aštrių prieskonių mėgėjai). Dėl tų pačių priežasčių karališkosios šeimos nariams nerekomenduojama gerti vandens iš čiaupo.
Moliuskai
Subtilus moliuskų skonis, deja, yra susijęs su didele apsinuodijimo rizika. Vindzorams tai būtų blogiausias scenarijus, nes jų tvarkaraštį sudaro daugybė susitikimų ir oficialių renginių. Buvęs karališkasis liokajus Grantas Haroldas žurnalui „Woman & Home“ sakė: „Tai labai protingas žingsnis atsisakyti jūros gėrybių, kai esate viešumoje ir turite atlikti savo pareigas. Mes nenorėtume, kad karališkosios šeimos nariai apsinuodytų maistu, ypač jei jie yra išvykę su vizitu į užsienį“.
Tačiau galimos ir išimtys. Ypač kalbant apie Kembridžo hercogą, kuris labai mėgsta suši. Jo tėvas, Velso princas, taip pat buvo pastebėtas valgantis moliuskus. Tačiau Elžbieta labai griežtai laikosi šios taisyklės.
Foie gras
Dar vieną produktą, žymintį priklausomybę aukštuomenei, Vindzorai griežtai uždraudė 2008 m. Šio delikateso draudimą įvedė princas Charlesas, susirūpinęs gyvūnų gerove. Foie gras gamyba reikalauja specialaus žąsų šėrimo – tokį elgesį su gyvūnais „Peta“ organizacija pripažino žiauriu. Apie šią taisyklę karališkosios šeimos ūkio vadovo pavaduotojas parašė laiške aktyvistui iš Bristolio. „Noriu jus patikinti, kad Velso princas laikosi politikos, jog jo virėjai neturėtų pirkti foie gras“, – sakė jis pranešime, kuris vėliau buvo paskelbtas „Peta“ svetainėje. Daugelyje šalių reikalaujama uždrausti prekybą šiuo produktu.
Neapdorota mėsa
Žinoma, kad karalienė mėgsta gerai iškeptą mėsą. Tai sakė jos buvęs virėjas Darrenas McGrady, kuris paminėjo, kad karališkosios šeimos nariams draudžiama valgyti patiekalus, kuriuose yra neapdorotos mėsos.
Priežastis ta pati: poreikis apsisaugoti nuo apsinuodijimo maistu ir kitų ligų, kurios gali trukdyti darbui. Tai reiškia, kad oficialiuose renginiuose nėra patiekiami tokie patiekalai kaip tartaras ar karpačio.
Makaronai
Matyt, karalienė nelabai mėgsta krakmolingus angliavandenius, tokius kaip makaronai, ryžiai ir bulvės. Pasak jos virtuvės šefo, Elžbieta labiau mėgsta patiekalus iš žuvies arba mieliau mėsą papildo daržovėmis.
Puiki fizinė forma, kurią Jos Didenybė palaiko jau daugelį metų, yra geriausia šio apribojimo reklama, kurio laikomasi dvare. Sutaupytas kalorijas Elžbieta II skiria desertams, kurių retai kada atsisako. Valdovė yra tikra saldumynų, tarp kurių yra ir šokoladas, gerbėja.
Česnakai
Daugelis gurmanų tiesiog dievina šį ingredientą ir deda jį į beveik visus patiekalus, išskyrus desertus. Deja, Anglijos karalienė nepritaria šiam įpročiui. Deja, produktas pasižymi stipriu aromatu, kuris ilgai išlieka pas tuos žmones, kurie ragavo patiekalą su didele česnako koncentracija, o tai prieštarauja dvaro nuostatoms.
Kartą Kornvalio hercogienė, kuri žinoma kaip talentinga kulinarė, Australijos šou „Master Chef“ pasakojo apie meniu ypatumus dvaro renginiuose. Anot Kamilos, svečiams patiektuose patiekaluose neturėtų būti per daug česnako. Šią informaciją patvirtino ir buvęs karališkasis virėjas Darrenas McGrady, kuris paminėjo, kad draudimas taikomas ir svogūnams.