Penktadienis, 22 lapkričio, 2024

Naujausi

2 paprasti įpročiai, lemiantys priešlaikinį senėjimą

Stenkitės savęs nežaloti, tada jūsų kūnui viskas bus gerai. Kad būtumėte sveiki ir jaustumėtės puikiai, turite susikurti geras gyvenimo sąlygas. Kad ir kaip visiems patinka greitas maistas, jis kenkia jūsų kūnui. Pagaliau turite suvokti, kad įpročiai, kuriais vadovaujatės, daro įtaką jūsų savijautai.

Padidėjęs gliukozės kiekis kraujyje

Net ir nekritiškai, bet nuolat padidėjęs cukrus kraujagysles veda į absoliučiai netinkamą būseną – jis apskritai neturėtų aktyviai kontaktuoti su jokiais organizmo baltymais. Prastai kontroliuojamos gliukozės poveikį iš pradžių galime stebėti pagal tai, kaip kenčia smulkios kraujagyslės: nutirpsta ir dilgčioja rankų ir kojų pirštai, prastėja regėjimas. Visos šios gležnos konstrukcijos turi mikrokraujagysles, kurias cukrus ne tik gadina, bet ir tikslingai išjungia.

Tada cukrus patenka į didesnes kraujagysles, sukeldama rimtų problemų širdžiai ir smegenims. Cukrus per kraują pažeidžia nekaltus raudonuosius kraujo kūnelius, o šie junginiai savo ruožtu ardo kraujagyslių epitelį. Būtinai reguliariai tikrinkite savo sveikatą.

įpročiai

Antras būdas sugadinti jaunystę ir sveikatą – aliejuje virto maisto vartojimas

Priklausomai nuo paruošimo būdo, maistas gali prisidėti prie:

  1. Kraujagyslių pažeidimo ar gijimo;
  2. Cukraus kiekio kraujyje kontrolės arba disreguliacijos;
  3. Toksinų patekimo į organizmą arba jų pašalinimo iš jo;
  4. Antsvorio arba svorio nukritimo;
  5. Senėjimo ar jaunystės išsaugojimo.

Aukštoje temperatūroje gaminto maisto valgymas prisideda prie lėtinio uždegimo ir kraujagyslių glikacijos (tyrimas paskelbtas „Proceedings of the National Academy of Sciences“ 2003 m.). Šiame tyrime buvo tiriama perkepta raudona mėsa, ypač mėsainiai.

Jei maistas pašildomas iki daugiau nei 300 laipsnių, prasideda cheminiai pokyčiai, kurie kenkia mūsų organizmo baltymams. Ir riebalai, ir angliavandeniai, ir baltymai, per daug pakepti, sudaro toksiškus junginius. Tai ypač paveikia mėsą. Tiksliau, nuo tokios mėsos kenčiame.

Beje, kitas tyrimas (2012 m.) teigia, kad troškintų kepsnių ir kotletų mėgėjai turi didesnę riziką susirgti prostatos ligomis net 40 proc. Žinoma, tai negalioja tiems, kurie savaitgaliais leidžia sau išsikepti šašlykų – kalbame apie kasdienį perkepto maisto vartojimą.

Priešingas efektas yra švelnus terminis apdorojimas. Šis metodas padeda sumažinti svorį ir netgi normalizuoti gliukozės kiekį kraujyje. Vienas tyrimas parodė, kad valgant maistą, keptą žemoje temperatūroje, MTL ir glikuoto hemoglobino kiekis sumažėjo 33%, o kepimas didelėje temperatūroje padidino tas pačias reikšmes 32%.

Bet koks nuostabus produktas – mėsa, daržovės, žuvis – kepamas aukštoje temperatūroje praranda savo teigiamas savybes ir tampa tiesiog žalingas.

Kaip susijęs maisto gaminimo būdas ir svoris?

2012 m. Sinajaus medicinos centro (Niujorkas) mokslininkų grupė agresyviai perdirbtuose maisto produktuose atrado junginį, kuris yra tiesiogiai susijęs su nutukimo ir medžiagų apykaitos ligų išsivystymu.

Maistas nebuvo keptas aliejuje, jis buvo ilgai keptas ant ugnies. Po to duotas pelėms. Galų gale vargšės pelės priaugo svorio ir parodė labai nuviliančius medžiagų apykaitos žymenų (ypač cukraus ir cholesterolio) pokyčius, o pelės, maitinama tuo pačiu įprastai paruoštu maistu, nepriaugo nė gramo, jų sveikatos rodikliai išliko tokie patys.

Be to, riebalai, kuriuos pelės gavo iš „glikuotos“ mitybos, staiga pradėjo patys aktyviai gaminti priešuždegiminius citokinus. Priminsime, kad tai jau lėtinis uždegimas, apie kurį kalbėjome ne kartą. Būtent tai sukelia gliukozės, širdies ir kraujagyslių bei autoimuninių ligų reguliavimo sutrikimus. Pelėms išsivystė atsparumas insulinui ir diabetas.

Kas yra glikacija?

Tai ląstelių senėjimo mechanizmas, naikinantis funkcinius organizmo baltymus ir sukeliantis lėtinius uždegimus bei provokuojantis svorio augimą. Procesas paprastas: laiku nepanaudota gliukozė susijungia su bet kokiu organizmo baltymu ir jį pažeidžia.

Pažeistos struktūros kaupiasi audiniuose: dėl to kraujagyslės praranda lankstumą, atsiranda neurologinių problemų, regos sutrikimų, oda atrodo pasenusi ir suvytusi, kenčia sąnariai. Neseniai žmonėms buvo pastebėtos tos pačios medžiagų apykaitos problemos kaip ir tirtoms pelėms.

Ką daryti?

įpročiai

Neruoškite maisto taip, kad susidarytų glikotoksinai. Tai ne tik skrudinimas, bet ir kepimas ant grotelių ir pan. Viskas, kas sukuria intensyvią, kietą ir ryškią plutą. Kuo ji tamsesnė, tuo blogesnė. Vaikų negalima vesti į greito maisto įstaigas, kam juos maitinti blogu maistu?

Glikotoksinai yra ne tik terminis apdorojimas. Glikacijos produktų yra daugumoje perdirbtų maisto produktų: jie susidaro tuo metu, kai natūralūs cukrūs viename ar kitame procese keičia savo natūralią struktūrą. Tai rafinuoti balti miltai, kepimo mišiniai, perdirbti grūdai, rafinuotas cukrus, karamelizuoti desertai, homogenizuotos sultys ir tyrės. Daugelis ekspertų yra įsitikinę, kad tai taip pat yra pramoniniu būdu perdirbtas pienas.

Troškinimas, virimas, garuose, lėtas kepimas – yra gerai. Gera žinia ir ta, kad pats organizmas blokuoja glikacijos procesus. Kol gali. Bet jei jūs jam nepadėsite, o trukdysite, jis nustos tą daryti.

Senėjimas yra organizmo glikacija

Vištienos paviršius greitai paruduoja veikiant aukštai temperatūrai, o mūsų baltymai glikuojasi ir natūralią struktūrą praranda lėtai. Kuo vyresni žmonės yra, tuo blogiau organizmas reguliuoja gliukozės kiekį ir tuo labiau audiniai kenčia nuo natūralios glikacijos.

įpročiai

Tai buvo natūralu ir anksčiau, kai žmonės nevalgydavo tiek daug cukraus, miltų ir perdirbtų produktų. Štai kodėl diabetas kažkada buvo laikomas „su amžiumi susijusia” liga. Tačiau dabar nebėra problemų dėl glikacijos – visi mėgsta saldų, rafinuotą, jau paruoštą ir, žinoma, keptą aliejuje maistą.

Persivalgymas, dirbtiniai komponentai, nenatūralios maisto formos, nesportavimas – viso to neutralizuoti niekaip nepavyks. Glikotoksinai daro didelę žalą mūsų baltymams. Tai kenkia ne tik kraujagyslėms ir imuninei sistemai, bet ir žarnynui. Metabolinę senatvę galima turėti jau vaikystėje.

Kaip galite padėti savo kūnui?

  • Nustokite valgyti saldų ir traškų maistą. Galite tai sau leisti kartą per savaitę.
  • Rūpinkitės savo antsvoriu ir normalizuokite medžiagų apykaitą. Sumažinkite maisto porcijas, užkandžius, kalorijas apskritai. Yra gerų maisto produktų. Sportuokite arba tiesiog daugiau judėkite.
  • Daržovės ir vaisiai. Stipriausios antiglikacinės medžiagos yra indolas-3-karbinolis ir chlorofilas. Pirmasis randamas daugiausia ropėse. Antrasis – kalendroje, petražolėse, krapuose, spirulinoje, salotose, dilgėlėse, salieruose.
  • Vartokite žuvų taukus.
  • Vartokite ciberžolę.
  • Vitamino K2 taip pat naudingas. Jo yra žalumynuose, svieste.

Dėmesio! Medžiaga skirta tik informaciniams tikslams. Visus sprendimus dėl mitybos ir gyvenimo būdo keitimo derinkite su gydytoju.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Tai, ką pirmiausia pamatysite paveikslėlyje, atskleis jūsų vidinį „aš“

Visi mes pasaulį suvokiame skirtingai, ir kiekvieno mūsų suvokimas yra unikalus. Jis paremtas asmeninėmis savybėmis, charakterio bruožais bei gyvenimo patirtimi. Šis optinės iliuzijos testas,...

Kurių Zodiako ženklų atstovai gyvena ilgiausiai?

Ar kada nors susimąstėte, ar Zodiako ženklai gali turėti įtakos gyvenimo trukmei? Astrologai mano, kad kiekvienas ženklas ne tik lemia tam tikras asmenines savybes,...
---