Išvertus iš persų kalbos persimonas reiškia „data”, o iš lotynų kalba tai reiškia „dievų maistas“.
Tinkamai parinktas vaisius yra saldus kaip medus, nes cukrus sudaro ketvirtadalį jo masės. Todėl suvalgius du šiuos vaisius alkis bus numalšintas akimirksniu.
Kartu su maistine energija gausite pilną vitaminų, mineralų ir malonumo rinkinį. Taigi kokios tos 10 priežasčių, dėl kurių persimoną verta valgyti?
1. Rūpinasi regėjimu
Prinokusių persimonų vaisiuose yra didžiulis beta karotino kiekis (tai jis daro juos oranžinius). Jis stiprina regėjimą ir neleidžia akims senėti.
2. Apsaugo plaučius
Beta karotinas rūpinasi kvėpavimo sistema ir neleidžia vystytis bronchitui bei pneumonijai. Jei esate užkietėjęs rūkalius, persimonas yra jūsų vaisius.
3. Padeda širdžiai
Persimono sudėtyje yra augalinio cukraus ir kalio, kurie yra labai naudingi širdies raumeniui ir stiprina kraujagyslių sieneles. Dėl to persimonas stabilizuoja kraujospūdį ir padeda kovoti su hipertenzija.
4. Tvarko žarnyną
Persimonas yra puiki žarnyno sutrikimų gydymo ir skausmo malšinimo priemonė.
5. Gydo žaizdas
Prinokę persimonų vaisiai pasižymi puikiu baktericidiniu poveikiu, todėl prie žaizdos ar nudegimo pridedami švarūs vaisiai užtikrina greitą gijimą.
6. Saugo inkstus
Šis vaisius jau seniai naudojamas įvairioms inkstų ir šlapimo pūslės ligoms gydyti. Magnis, kurio persimonuose gausu, padeda išskirti iš organizmo druskas ir padeda inkstams. Dėl diuretinio poveikio jums reikia valgyti 3-4 vaisius per dieną.
7. Sumažina anemiją
Persimonų vaisiai ir lapai turi daugybę mikroelementų (ypač daug geležies) ir vitaminų, todėl jų arbata yra puiki priemonė anemijai gydyti.
8. Pašalina gerklės skausmą
Dėl didelio A ir C vitaminų kiekio persimonai stiprina imunitetą. Jei susirgote, skalaukite gerklę persimono sultimis, atskiestomis stikline šilto vandens keletą dienų iš eilės ir skausmas atlėgs.
9. Gydo depresiją
Vienas prinokęs vaisius per dieną prisotins jūsų kūną su magniu, kuris nuramina nervus ir pagerina miego kokybę. Fruktozė ir gliukozė pasirūpins jūsų nuotaika.
10. Kovoja su spuogais
Jei nesuvalgėte persimono iki galo, neišmeskite. Tai puiki priemonė kovai su spuogais ir išsiplėtusiomis veido poromis. Sumaišykite prinokusių vaisių minkštimą su kiaušinio tryniu ir užtepkite ploną sluoksnį ant veido.
Po 20 minučių nuplaukite ir mėgaukitės gaiva!
Rinkitės teisingai
Manote, kad tai tortas turėtų būti „dievų maistas“? Netiesa. Jei jums nepatinka persimono skonis, užšaldykite vaisių 12 valandų ir jis bus itin saldus.
Atkreipkite dėmesį į vaisių žievės juosteles: kuo daugiau jų yra, tuo jis saldesnis. Be to, žievė turi būti tvirta ir lygi, minkštimas minkštas (pusiau skystas). Iš šio vaisiaus didžiausia nauda!