Bazilikas Indijoje yra vienas iš pagrindinių šventų augalų. Namuose vazonas su 2–3 baziliko krūmais užima ypatingą vietą. Rytais moterys priešais augalą surengia ypatingą ritualą, o vakarais uždega žvakes. Manoma, kad bazilikas gydo infekcines ligas, o Indijoje jis naudojamas net vandeniui dezinfekuoti.
Mūsų krašte bazilikas nėra apdovanotas tokia garbe, dažniausiai jis naudojamas tiesiog kaip kvapnus patiekalų priedas, rečiau dedamas į gėrimus. Kaip mažai mes iš tikrųjų žinome apie šį kvapnų augalą! Pvz., ar žinote, kuo be spalvos skiriasi žalias ir violetinis bazilikas? Šiandien tai jums atskleisime.
Baziliko veislės
Yra keletas dešimčių baziliko veislių, kurių kiekviena turi savo ypatybes. Bet visi jie paprastai išskiriami į dvi grupes – arba žaliais, arba violetinės spalvos lapais.
Žaliasis bazilikas populiarus Europoje: Italijoje, Prancūzijoje, Graikijoje, Bulgarijoje. Šiose šalyse jis dažniausiai dedamas į salotas ir visus šaltus užkandžius bei, žinoma, į kepinius. Virėjai vertina augalą už gaivų pipirmėtės aromatą ir gaivų subtilų skonį.
Bazilikas yra pagrindinis itališko pesto padažo ingredientas. Žalieji lapai puikiai dera su pomidorais ir sūriu. Bazilikas dedamas į karštus patiekalus pačioje virimo pabaigoje, kitaip jis greitai praranda subtilų aromatą. Kartu su petražolėmis, peletrūnais, čiobreliais ir mėtomis bazilikas gali būti kvapnios puokštės pagrindu daugeliui žuvies ir paukštienos patiekalų.
Violetinio baziliko skonis yra daug turtingesnis ir šiurkštesnis. Bet tai jį daro nepakeičiamu prieskoniu Kaukazo ir Azijos virtuvėje! Į bet kurį mėsos, paukštienos, daržovių ar sūrio patiekalą įdėkite bazilikų. Kaukaze žaliųjų bazilikų randama labai retai. Violetinį baziliką labiau tinka dėti į karštus patiekalus.
Uzbekistane ir Azerbaidžane verdama stulbinančiai aromatinga arbata su baziliku, kuri, įdėjus citrinos griežinėlių, įgauna šviesiai rausvą spalvą. Žalias bazilikas nėra tinkamas šiam gėrimui!
Baziliko nauda
Abiejų tipų baziliko sudėtis yra beveik vienoda. Augale yra daug vitaminų A, C ir K, pastarasis yra ypač svarbus kraujo krešėjimo funkcijai palaikyti ir vaidina svarbų vaidmenį jungiamųjų audinių apykaitoje. Bazilikas padeda stiprinti imuninę sistemą, atsispirti mikrobams ir grybeliams, stimuliuoja virškinimą.
Bazilikas sugeba susidoroti su beveik visomis ligomis, kurios atsiranda burnos ertmėje. Švieži sukramtyti lapai sunaikina iki 100% burnoje esančių bakterijų, gaivina kvėpavimą, gydo tonziles ir užkerta kelią dantų ligų vystymuisi.
Ir violetinis, ir žalias bazilikas yra afrodiziakas abiejų lyčių atstovams. Į romantiško vakaro meniu būtinai įtraukite kelis patiekalus su šiuo prieskoniu.
Eteriniai aliejai ir antioksidantai, esantys augale, veiksmingai kovoja su laisvaisiais radikalais, todėl bazilikas yra geras pagalbininkas, išsaugant jaunystę.
Bet vis tiek pagrindinis skirtumas yra! Mokslininkai mano, kad violetinis bazilikas yra sveikesnis. Sodrią spalvą ji turi dėl didelio antioksidantų kiekio. Violetiniai lapai, vartojami reguliariai, apsaugo kūno ląsteles nuo vėžio.
Bazilikas yra turtingas aromatu ir stiprų gydomąjį poveikį turinti prieskonis. Moterys, kurios laukiasi ar yra maitinančios, taip pat žmonės, sergantys diabetu ir centrinės nervų sistemos ligomis, neturėtų piktnaudžiauti šiuo augalu.