Žmonės arba dievina krapus, arba jų labai nemėgsta. Jei priklausote pirmajai grupei, jus gali nudžiuginti patarimai, kaip visada turėti šviežių krapų po ranka. Krapai gali būti auginami virtuvėje ant palangės! Jie ne tik visada suteiks puikų skonį salotoms, užtepėlėms, bet ir pagerins padažų skonį, o jūsų kūnas dėkos už reguliarų jų vartojimą.
Krapų poveikis sveikatai:
- turi antibakterinį poveikį;
- dėl didelio kalcio kiekio jie padeda nuo osteoporozės;
- skatina kurtis pieno liaukoms žindymo metu;
- ramina nervus;
- turi priešuždegiminį poveikį;
- padeda nuo odos ligų;
- padeda nuo vidurių pūtimo;
- maitina kaulus, nagus ir plaukus;
- naudingi laukiantis;
- veiksmingi peršalus.
Kaip auginti krapus namuose ar darže?
Kiekvienas augalas turi savo specifiką. Jei norite, kad jūsų auginamos daržovės ar gėlės būtų kuo sveikesnės, turėtumėte tai žinoti. Taigi, dabar aptarkime krapus. Šviežiose krapų sėklose yra daug medžiagų, kurios gali užkirsti kelią arba sulėtinti augalo augimą.Taip pat turėtumėte žinoti, kad jei jūsų dirva rūgšti, tai taip pat gali turėti neigiamą poveikį. Prieš sodinimą turite tinkamai paruošti sėklas.
Iš marlės padarykite nedidelį maišelį ir įmeskite į jį krapų sėklas. 3 dienas mirkykite jas karštame vandenyje ir vis pakeiskite vandenį kaskart jam atvėsus (maždaug 5 kartus per dieną). Tada sudėkite sėklas ant marlės viršaus ir uždenkite drėgnu skudurėliu. Pasirinkite šiltą vietą ir ten padėkite sėklas. Leiskite joms išdžiūti (tai užtruks maždaug 30 minučių). Tada galite jas sodinti į žemę.
Sudėkite sėklas į kelių centimetrų gylio duobutes ir dėkite jas į krūvas, o ne į eilutę. Pasodinus krapus, žemė turėtų būti drėgna ir vis palaistoma. Jei sodinote krapus vazone, tai turėtumėte juos padėti tokioje vietoje, kur jie gautų daug saulės šviesos, geriausiai tiks palangė.
Netrukus jus džiugins švieži krapai. Tikime, kad jų auginimas bus jums naudingas!