Šeštadienis, 2 lapkričio, 2024

Naujausi

Štai kuo reikia tręšti pomidorus: tai gali ženkliai padidinti derlių!

Gausus derlius minimaliomis išlaidomis – kiekvieno sodininko svajonė.

Tręšimas yra būtinas sveikam pomidorų ir agurkų vystymuisi.

Šiandien daugelis daržovių augintojų nebenaudoja chemijos ir stengiasi rinktis nekenksmingus sveikatai ir aplinkai produktus.

Tręšimui naudojamos natūralios trąšos, įskaitant pieno išrūgas. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip išrūgomis tręšti agurkus ir pomidorus.

Išrūgos yra naudinga trąša daugeliui sodo kultūrų, tačiau dažniausiai tai naudojama agurkų ir pomidorų tręšimui.

Šios trąšos gali būti naudojamos atvirose lysvėse ir šiltnamiuose.

Išrūgos tinka jauniems ir suaugusiems augalams tręšti.

Kodėl naudinga tręšti augalus išrūgomis?

Šio produkto sudėtyje yra šių maistinių medžiagų:

  • laktozės;
  • baltymų;
  • mineralinių elementų;
  • amino rūgščių;
  • vitaminų.

Šis produktas labai vertinamas dėl jame esančių svarbių aminorūgščių, kurios, kartu su azotu, fosforu ir kaliu, dalyvauja augalų augime.

Laktozė saugo nuo kenkėjų, monorūgštinės bakterijos stabdo ligų sukėlėjų dauginimąsi, produkto mikroflora valo lapų paviršių nuo grybelių.

Pieno rūgštis slopina ligų sukėlėjus, gerina tirpalo sukibimą su lapais.

Ant augalo susidaranti plona plėvelė apsaugo nuo patogenų ir kenkėjų įsiskverbimo.

Kaip paruošti trąšas?

Praskieskite vandeniu santykiu 1:10.

Svarbi sąlyga – vanduo turi būti kambario temperatūros.

Tirpalas pilamas ant augalo po šaknimi ir maždaug 50 cm atstumu nuo jos.

Jei planuojate nupurkšti augalus, atskieskite vandeniu santykiu 1:3.

Kad tirpalas geriau sukibtų, į jį įpilama tarkuoto arba skysto muilo.

Paruoštas tirpalas negali būti laikomas ilgiau nei 2 dienas, nes priešingu atveju fermentuotas skystis gali sugadinti sodinukus.

Kaip naudoti šias trąšas?

Agurkai pradedami tręšti praėjus 10 dienų po pasodinimo sode. Ši procedūra kartojama po dviejų savaičių.

Pomidorų tręšimas pradedamas praėjus savaitei po pasodinimo.

Ši procedūra kartojama kas 14 dienų.

Vienam agurkų ir pomidorų krūmui palaistyti pakanka 1 litro tirpalo.

Po tręšimo nepamirškite augalų palaistyti švariu vandeniu, kad tirpalas nusiplautų nuo lapų.

Stiebai ir lapai purškiami kartą per 10 dienų, esant stipriems augalams, procedūrų skaičius sumažinamas iki 1 karto per mėnesį.

Jaunus daigus galima tręšti kas savaitę.

Paskutinis tręšimas atliekamas likus kelioms savaitėms iki derliaus nuėmimo. Ši procedūra padidina vaisingumą.

Nerekomenduojama tręšti augalų stipraus vėjo ir kritulių metu. Geriausia tą atlikti ryte arba vakare, kai nėra stiprios saulės šviesos, nes priešingu atveju galite nudeginti lapus.

Jei po tręšimo lyja, procedūrą reikės kartoti.

Purškimas po lietaus taip pat padės apsaugoti augalus nuo pelėsio.

Įdomūs video