Gausus derlius minimaliomis išlaidomis – kiekvieno sodininko svajonė.

REKLAMA

Tręšimas yra būtinas sveikam pomidorų ir agurkų vystymuisi.

Šiandien daugelis daržovių augintojų nebenaudoja chemijos ir stengiasi rinktis nekenksmingus sveikatai ir aplinkai produktus.

Tręšimui naudojamos natūralios trąšos, įskaitant pieno išrūgas. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip išrūgomis tręšti agurkus ir pomidorus.

REKLAMA

Išrūgos yra naudinga trąša daugeliui sodo kultūrų, tačiau dažniausiai tai naudojama agurkų ir pomidorų tręšimui.

Šios trąšos gali būti naudojamos atvirose lysvėse ir šiltnamiuose.

Išrūgos tinka jauniems ir suaugusiems augalams tręšti.

REKLAMA

Kodėl naudinga tręšti augalus išrūgomis?

Šio produkto sudėtyje yra šių maistinių medžiagų:

REKLAMA
  • laktozės;
  • baltymų;
  • mineralinių elementų;
  • amino rūgščių;
  • vitaminų.

Šis produktas labai vertinamas dėl jame esančių svarbių aminorūgščių, kurios, kartu su azotu, fosforu ir kaliu, dalyvauja augalų augime.

Laktozė saugo nuo kenkėjų, monorūgštinės bakterijos stabdo ligų sukėlėjų dauginimąsi, produkto mikroflora valo lapų paviršių nuo grybelių.

REKLAMA

Pieno rūgštis slopina ligų sukėlėjus, gerina tirpalo sukibimą su lapais.

REKLAMA

Ant augalo susidaranti plona plėvelė apsaugo nuo patogenų ir kenkėjų įsiskverbimo.

REKLAMA

Kaip paruošti trąšas?

Praskieskite vandeniu santykiu 1:10.

REKLAMA

Svarbi sąlyga – vanduo turi būti kambario temperatūros.

Tirpalas pilamas ant augalo po šaknimi ir maždaug 50 cm atstumu nuo jos.

REKLAMA

Jei planuojate nupurkšti augalus, atskieskite vandeniu santykiu 1:3.

REKLAMA

Kad tirpalas geriau sukibtų, į jį įpilama tarkuoto arba skysto muilo.

Paruoštas tirpalas negali būti laikomas ilgiau nei 2 dienas, nes priešingu atveju fermentuotas skystis gali sugadinti sodinukus.

REKLAMA

Kaip naudoti šias trąšas?

REKLAMA

Agurkai pradedami tręšti praėjus 10 dienų po pasodinimo sode. Ši procedūra kartojama po dviejų savaičių.

Pomidorų tręšimas pradedamas praėjus savaitei po pasodinimo.

REKLAMA

Ši procedūra kartojama kas 14 dienų.

REKLAMA

Vienam agurkų ir pomidorų krūmui palaistyti pakanka 1 litro tirpalo.

Po tręšimo nepamirškite augalų palaistyti švariu vandeniu, kad tirpalas nusiplautų nuo lapų.

REKLAMA

Stiebai ir lapai purškiami kartą per 10 dienų, esant stipriems augalams, procedūrų skaičius sumažinamas iki 1 karto per mėnesį.

REKLAMA

Jaunus daigus galima tręšti kas savaitę.

Paskutinis tręšimas atliekamas likus kelioms savaitėms iki derliaus nuėmimo. Ši procedūra padidina vaisingumą.

REKLAMA

Nerekomenduojama tręšti augalų stipraus vėjo ir kritulių metu. Geriausia tą atlikti ryte arba vakare, kai nėra stiprios saulės šviesos, nes priešingu atveju galite nudeginti lapus.

Jei po tręšimo lyja, procedūrą reikės kartoti.

Purškimas po lietaus taip pat padės apsaugoti augalus nuo pelėsio.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].