Cukruotos gėlės jau XVIII amžiuje buvo populiarus delikatesas tarp kilmingųjų. Šiandien, šį neįprastą patiekalą gali pasigaminti bet kas. Galite jas valgyti vienas ar puošti kepinius.
Tradicija naudoti cukruotas gėles maistui ar papuošti saldumynus gimė Viduriniuose Rytuose. Toje pačioje vietoje buvo išrastas konservavimo būdas.
Cukrus, dėka osmosinio slėgio dėsnio, prasiskverbia į gėlių žiedlapių ląsteles, pakeičia jų skonį ir struktūrą, tačiau išsaugo išvaizdą. Iš arabų šalių cukruotų gėlių mada atkeliavo į Europos šalis. Šis delikatesas buvo ypač populiarus Prancūzijoje, Italijoje ir Austrijoje.
Bet jei pirmosiose dviejose šalyse cukruotos našlaitės yra tik desertas, Austrijoje jos įgauna romantiško rafinuotumo įspūdį. Kadaise mylimasis imperatorienės Sisi (Elžbieta iš Bavarijos) delikatesas, dabar yra įsimylėjėlių simbolis. Cukruotos gėlės gautos dovanų gali reikšti prisipažinimą meilėje.
Jums reikės:
- šviežios gėlės
- kiaušinio baltymai
- cukrus
- teptukas
Gaminimas:
Nuskinkite žiedus, nuplaukite ir palikite nudžiūti. Atminkite, kad gėles negali būti purkštos pesticidais. Baltymą šiek tiek suplakite, kad suirtų jo struktūra. Jei bijote vartoti neapdorotus baltymus, galite naudoti sausus baltymus arba silpną gliukozės tirpalą.
Ant paruoštų gėlių teptuku užtepkite ploną baltymų sluoksnį. Būtina sutepti gėles iš abiejų pusių. Kol baltymai nesudžiuvo, pabarstykite gėles cukrumi (galima pakeisti cukraus pudra) taip pat iš visų pusių. Gėles padengtas cukrumi sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad jos gerai išdžiūtų. Palikite gėlės kambario temperatūroje dienai.
Gėles laikykite sandariai ir įsitikinkite, kad indelyje nėra drėgmės.