Visi žino, kad vieni maisto produktai yra geresni už kitus. Šiais laikais vis dažniau bandoma atkreipti žmonių dėmesį į sveiką mitybą ir sveikus produktus. Jie dažnai yra brangesni už kitus maisto produktus, bet jų nauda mūsų sveikatai yra neapsakoma. Pristatome sąrašą produktų, kuriuos turėtumėte įtraukti į savo mitybą!
1. Uogos
Avietės, gervuogės, mėlynės, braškės, spanguolės ir kitos uogos turi daug vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Sumažinkite širdies ligų, vėžio ir kitų uždegiminių susirgimų riziką valgydami ne ką kitą, o būtent uogas! Jos yra ne tik naudingos, bet ir labai skanios.
2. Žalioji arbata
Šis gėrimas kilęs iš Kinijos. Žaliojoje arbatoje gausu antioksidantų ir polifenolinių junginių, kurie pasižymi stipriu priešuždegiminiu poveikiu. Ji taip pat apsaugo nuo lėtinių ir širdies ligų, diabeto ir vėžio. Be to, žalioji arbata padeda numesti svorio.
3. Ankštinės daržovės
Ankštinėse daržovėse yra B grupės vitaminų, įvairių mineralų, baltymų ir skaidulų. Tyrimai rodo, kad jos mažina kraujospūdį ir cholesterolio kiekį, taip pat padeda išlaikyti sveiką svorį.
4. Riešutai ir grūdai
Migdolai, pistacijos, graikiniai riešutai, anakardžiai, saulėgrąžų sėklos, moliūgų sėklos, chia sėklos – visuose gausu skaidulų bei sveikųjų riebalų. Be to, šie maisto produktai palankiai veikia širdies ir kraujagyslių sistemos būklę.
5. Kefyras ir jogurtas
Žinoma, mes kalbame apie natūralius produktus. Kefyre yra baltymų, kalcio, B grupės vitaminų, kalio ir probiotikų, jis mažina cholesterolio kiekį, kraujospūdį, gerina virškinimą ir turi priešuždegiminį poveikį.
6. Česnakai
Tyrimai rodo, kad česnakai gali būti veiksmingi mažinant cholesterolio kiekį ir kraujospūdį, taip pat jie naudingi stiprinant imuninę sistemą. Česnakai padeda kovoti su kai kuriomis vėžio rūšimis.
7. Alyvuogių aliejus
Į savo racioną įtraukus alyvuogių aliejaus, galima sumažinti uždegimą ir susirgimo tam tikromis ligomis riziką. Jame taip pat yra antioksidantų, tokių kaip vitaminai E ir K. Jei gaminate salotas, geriausia jas pagardinti alyvuogių aliejumi.
8. Imbieras
Imbieras gali padėti sumažinti ūminių ir lėtinių uždegiminių procesų skausmą. Jis yra universalus, todėl dedamas tiek į sriubas, tiek į padažus, tiek į arbatą.
9. Avokadas
Jame gausu maistinių medžiagų, vitaminų, mineralų ir sveikųjų riebalų. Avokadai gali sumažinti susirgimo širdies ligomis bei diabetu riziką. Puikiai tinka salotoms!
10. Saldžiosios bulvės
Saldžiosiose bulvėse yra daug maistinių medžiagų, įskaitant kalį, ląstelieną bei vitaminus A ir C. Nepaisant saldaus skonio, bulvės nepadidina cukraus kiekio kraujyje. Anaiptol, jos padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje pacientams, sergantiems 2 tipo cukriniu diabetu.
Visi šie maisto produktai nėra labai brangūs, tad juos įsigyti gali kiekvienas. Stenkitės maitintis sveikai!