Nepaprastai skanus, gardžiai kvepiantis desertas Kalėdoms! Ir net tik! Šis citrininis keksas tobulai tinka visoms progoms, kokias tik galite sugalvoti. Nesivaržykite ir tuoj pat jį išmėginkite.
Sudėtis
- 270 g miltų
- 1 citrina
- 4 kiaušiniai
- 170 g cukraus
- 200 g minkšto sviesto
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- 0,5 šaukštelio ciberžolės
- 1 šaukštelis vanilinio cukraus
Glaistui
- 5 šaukštai cukraus pudros
- 2-3 šaukštai citrinos sulčių
Gaminimas
Atskirkite kiaušinių baltymus ir trynius. Baltymus padėkite į šaldytuvą. Jie bus reikalingi vėliau.
Trynius sudėkite į dubenį, suberkite cukrų ir maišytuvu plakite iki baltumo. Sviestą supjaustykite mažais gabalėliais ir sudėkite į trynio-cukraus mišinį. Tęskite plakimą.
Citrinos žievelę sutarkuokite tiesiai į sviesto mišinį. Tada išspauskite ten vienos citrinos sultis. Nepamirškite atidėti trijų šaukštų sulčių glaistui. Į mišinį suberkite vanilinį cukrų.
Vėl viską gerai išmaišykite maišytuvu mažu greičiu. Arba sumaišykite šluotele ar mentele.
Miltus sumaišykite su ciberžole ir kepimo milteliais. Tada viską išsijokite per sietelį ir supilkite dalimis į mišinį, kiekvieną kartą išmaišydami iki vientisos masės.
Išimkite baltymus ir išplakite juos maišytuvu, prieš tai įbėrę žiupsnelį druskos. Plakite iki putų. Švelniai įmaišykite baltymus į tešlą mentele.
Paruoškite kepimo formą ir sutepkite ją sviestu. Supilkite ten tešlą ir išlyginkite.
Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių. Kepimo formą pašaukite į orkaitę maždaug 50 minučių. Patikrinkite mediniu pagaliuku, ar iškepė.
Paruoškite glaistą. Nedideliame inde sumaišykite citrinos sultis ir cukraus pudrą iki vientisos masės. Išimkite keksą iš formos, šiek tiek atvėsinkite ir aptepkite gautu glajumi.
Citrininis keksas Kalėdoms baigtas!