Zefyrai yra daugelio mėgstamas desertas. Jie valgomi su karštu šokoladu, arbata arba vieni. Šie saldūs patiekalai nekenkia jūsų kūnui! Nes zefyruose nėra riebalų, bet juose yra cukraus.
Viename įprastame zefyre yra apie 4 gramus cukraus. Bet, kaip mes visi žinome, retai kas gali suvalgyti tik vieną zefyrą. Pavyzdžiui, mini zefyrų puodelyje, kurie yra beriami ant karšto šokolado, yra net 29 gramai cukraus. Tai reiškia 400 kalorijų ir beveik 10 gramų viršija rekomenduojamą paros normą!
Dėl per didelio cukraus vartojimo padidėja bendras kalorijų kiekis ir tai gali sukelti greitą svorio padidėjimą ir nutukimą. Maisto produktuose, kuriuose yra daug cukraus, nėra reikiamo maistinių medžiagų kiekio.
Be to, kuo daugiau vietos jūsų racione užims maistas, kuriame yra didelis cukraus kiekis, tuo mažiau vietos jūsų racione lieka daržovėms, vaisiams ir grūdams. Cukrus taip pat gali sukelti ilgalaikių sveikatos problemų. Iš tikrųjų, vartojant didelius cukraus kiekius, gali kilti šios problemos:
Širdies ligos.
Kai kurios vėžio rūšys, tokios kaip kasos vėžys.
Dantų problemos, tokios kaip dantų ėduonis.
Aukštas cholesterolio kiekis.
Diabetas ir atsparumo insulinui vystymasis.
Sveikų zefyrų receptas
Šis zefyras turės tą patį skonį, tačiau jame nebus pagrindinio sveikatos kenkėjo – cukraus. Šis paprastas receptas privers susimąstyti, ar toliau pirkti zefyrus parduotuvėse.
Jums reikės:
1 ½ šaukšto želatinos
½ puodelio šalto vandens
½ puodelio medaus
Žiupsnelio druskos
½ šaukštelio vanilės ekstrakto
Gaminimas:
Į formą įtieskite kepimo popierių. Į nedidelį dubenį supilkite ¼ puodelio vandens ir supilkite želatiną į vandenį. Dabar atidėkite, kol želatina ištirps. Į nedidelį puodą sudėkite medų, druską ir likusį ¼ puodelio vandens.
Viską užvirkite ant vidutinės ugnies. Naudodami maisto ruošimo termometrą, mišinį įkaitinkite iki 240 laipsnių. Taip pat galite išbandyti įdėdami šiek tiek skysčio į ledinio vandens dubenį. Jis turėtų būti tokios būklės, kad vandenyje galėtumėte suformuoti mažus minkštus rutulius, o paskui juos ištraukti.
Norint pasiekti norimą temperatūrą, reikia maždaug 7–8 minučių. Kai pasieksite norimą temperatūrą, nukelkite puodą nuo ugnies. Labai atsargiai supilkite ir nedideliu greičiu įmaišykite karštą sirupą į želatinos mišinį. Mišinį išmaišę iki vientisos masės, įpilkite vanilino ir padidinkite plakimo greitį.
Plakite 12-15 minučių arba kol mišinys taps tirštas ir purus (atrodys kaip zefyrai). Supilkite mišinį į paruoštą formą ir palikite neuždengtą 4–12 valandų, leisdami sukietėti. Bus gerai, jei paliksite kietėti nakčiai. Tada supjaustykite jį mažais kubeliais ir galėsite patiekti ant stalo.