Kepta antis yra vienas iš tradicinių Kalėdų laikotarpio patiekalų. Vienose šeimose jau seniai puoselėjama tradicija išsikepti tokį gardumyną per šventes. Kitose – galbūt dar ne. Tokiu atveju pats metas keptą antį išbandyti. O tam padės šis receptas!
Sudėtis:
antis (apie 2 kg svorio)
4-5 obuoliai
apelsinas
100 ml sojos padažo
30 g smulkiai supjaustyto imbiero
2 šaukštai skysto medaus
1 šaukštas apelsino žievelės
2 šaukšteliai malto česnako
žiupsnelis cinamono ir raudonųjų pipirų
apelsino skiltelės papuošimui
Atskirai padažui:
kepant iš anties ištekėjęs skystis ir taukai
apelsinas
2 šaukštai medaus
2 šaukšteliai krakmolo
citrina
žiupsnelis cinamono
Gaminimas:
Antį gerai nuplauname, pašaliname plunksnų likučius, taip pat išvalome vidų. Nepamirškite pašalinti riebalinių liaukų, esančių uodegos srityje (ypač jei nepatinka specifinis anties kvapas).
Dubenyje sumaišykite šviežias apelsinų sultis, sojų padažą, apelsino žievelę, medų (1 šaukštas), imbierą.
Gautu marinatu įtrinkite antį iš išorės ir iš vidaus. Tada uždenkite ją plėvele ir parą laikykite šaldytuve. Periodiškai pažiūrėkite po plėvele, apverskite paukštį.
Nuplaukite obuolį, supjaustykite žiedais. Kepimo skardą padenkite folija, o ant viršaus sudėkite supjaustytą obuolį. Sumaišykite maltą česnaką ir raudonuosius pipirus. Mišiniu įtrinkite antį, jau išimtą iš marinato.
Likusius obuolius supjaustykite skiltelėmis, sumaišykite su medumi (1 šaukštu) ir cinamonu. Juos dėkite į anties vidų. Antį sutvirtinkite siūlais arba dantų krapštukais. Padėkite ją ant kepimo skardos, būtinai uždenkite folija iš viršaus.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir pašaukite antį 2 valandoms (30 minučių pusei kilogramo). Likus 30 minučių iki kepimo pabaigos, išimkite antį iš orkaitės, išpilkite gautas sultis į atskirą indą. Antį vėl uždenkite folija ir pašaukite kepti.
Pasirūpinkite padažu. Į keptuvę storu dugnu supilkite anties riebalus, šviežias apelsinų ir citrinų sultis, medų ir cinamoną. Viską išmaišykite ir pašildykite, kol užvirs. Krakmolą praskieskite šaltu vandeniu ir supilkite į padažą.
Vėl užvirkite ir virkite, kol sutirštės. Tada sudėkite apelsino minkštimą, virkite porą minučių ir nukelkite nuo ugnies. Paragaukite padažą: jis turėtų būti saldžiarūgštis. Dėl daugiau saldumo pridėkite medaus, o rūgštumo – citrinos sulčių.
Išimkite paruoštą antį iš orkaitės, nuimkite foliją, ant viršaus užpilkite naujai išbėgusių sulčių. Po kepimo leiskite patiekalui pastovėti 20 minučių.
Paruoštą antį padėkite ant serviravimo lėkštės, papuoškite apelsino skiltelėmis ir patiekite. Paruoškite specialų padažą atskirame skaidriame inde.
Kepta antis bus tikra šventinio Kalėdų stalo puošmena!