Dietiniam maistui puikiai tinka skanios trintos sriubos. Paruoštos iš daržovių jos yra mažai kaloringos ir gardžios. Šie receptai gali padėti be alkio numesti svorio.
Moliūgų sriuba su lęšiais
Sudėtis:
400 g moliūgo be žievės
200 g morkų
100 g lęšių
1 saldžioji paprika
1 svogūnas
2 skiltelės česnako
aliejus
druska
žalumynai
moliūgų sėklos
Gaminimas:
Troškintuve įkaitinkite aliejų. Svogūną, papriką ir morkas susmulkinkite. Pakepkite su sviestu, kol suminkštės. Sudėkite supjaustytą moliūgą. Sumažinkite ugnį ir troškinkite daržoves po dangčiu 6 min.
Sudėkite nuplautus lęšius, 1 valandą pamirkytus šaltame vandenyje. Susmulkinkite česnaką ir taip pat sudėkite į sriubą. Įberkite druskos. Įpilkite verdančio vandens, kad apsemtų ingredientus. Virkite dar 8 minutes, tada sutrinkite trintuvu su antgaliu. Leiskite virti minutę ir supilkite paruoštą sriubą į dubenėlius. Pabarstykite orkaitėje džiovintomis moliūgų sėklomis ir susmulkintais žalumynais.
Žiedinių kopūstų sriuba
Sudėtis:
0,5 kg žiedinių kopūstų
1 svogūnas
1 morka
230 ml grietinėlės
95 g sūrio
1 šaukštas aliejaus
3 žiupsneliai Provanso žolelių
šviežios petražolės
druska
Gaminimas:
Atskirkite žiedinių kopūstų galvas. Sudėkite į kiaurasamtį, pakiškite po čiaupu, nuplaukite. Sudėkite į nedidelį puodą. Įberkite druskos. Pavirkite 10 min. Tada dalį sultinio supilkite į kitą indą. Kol kopūstai verda, pakepinkite supjaustytą svogūną ir morkas keptuvėje. Perkelkite į kopūstų puodą. Ir virkite dar tris minutes.
Trintuvu sutrinkite daržoves iki tyrės. Puodą su sultiniu padėkite ant viryklės, užvirkite ir supilkite grietinėlę. Sumaišykite su daržovių tyre. Sudėkite prieskonius, tarkuotą sūrį, Provanso žoleles, virkite sriubą dar 3–4 minutes. Patiekę į lėkštes pabarstykite pjaustytomis šviežiomis petražolėmis.
Pomidorų sriuba
Sudėtis:
1 l pomidorų sulčių
7 pomidorai
3 skiltelės česnako
85 g sūrio
2 šaukštai miltų
2 šaukštai saulėgrąžų aliejaus
druska ir pipirai
keli lapeliai baziliko
Gaminimas:
Iš anksto nuplikykite pomidorus, nulupkite, supjaustykite skiltelėmis. Keptuvę suvilgykite aliejumi. Ant silpnos ugnies pakepinkite miltus, kad jie būtų auksiniai. Supilkite pomidorų sultis, greitai išmaišykite ir troškinkite 2–3 minutes.
Toliau sudėkite pomidorus, susmulkintą česnaką, virkite 5 minutes viską kartu, porą kartų pamaišydami. Pomidorų masę perpilkite į troškintuvą. Kol užvirs, pagardinkite prieskoniais pagal skonį. SUtrinkite trintuvu.
Virkite sriubą ant silpnos ugnies dar 5 minutes, tada sudėkite smulkiai sutarkuotą sūrį. Pabarstykite žolelėmis tiesiai į lėkštes, taip pat galite pridėti šaukštą neriebios grietinės, kad subalansuotų skonį, jei pomidorai iš pradžių yra rūgštūs.
Žirnelių sriuba
Sudėtis:
300 g šviežių arba šaldytų žirnelių
150 g cukinijos
daržovių sultinys
pora skiltelių česnako
75 ml grietinėlės
0,25 šaukštelio kario ir juodųjų pipirų
druska ir bet kokie žalumynai
Gaminimas:
Virtą daržovių sultinį pašildykite troškintuve. Nulupkite daržoves – cukiniją ir svogūną. Sudėkite į sultinį, virkite 6 minutes. Į sriubą sudėkite žirnius, virkite tiek pat laiko. Daržoves sutrinkite trintuvu.
Tada supilkite grietinėlę, sudėkite karį, pridėkite druskos, žolelių ir pipirų. Išmaišykite, leiskite dar kartą užvirti ir patiekite, pridėdami pjaustytų šviežių bazilikų.
Pievagrybių sriuba
Sudėtis:
500 g pievagrybių
250 g bulvių
3 skiltelės česnako
1,5 šaukšto aliejaus
1 šaukštas miltų
1 šaukštas sviesto
1 l daržovių sultinio
4 šaukštai grietinėlės
1 šaukštelis Provanso žolelių
druska
Gaminimas:
Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite grybus, perpjautus per pusę. Kai šiek tiek paruduos, sudėkite sviestą, susmulkintą česnaką. Kepkite 1,5 minutės. Supilkite miltus ir, maišydami, kepkite dar 1,5 minutės.
Bulves nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Sudėkite į troškintuvą su grybais padaže. Supilkite karštą sultinį. Suberkite visus prieskonius, kai tik jis užvirs. Virkite ant silpnos ugnies ketvirtį valandos. Sutrinkite trintuvu ir supilkite grietinėlę. Dar kartą sutrinkite ir užvirkite sriubą.