Šiuolaikinis gyvenimo ritmas reikalauja, kad mes racionaliai išnaudotume savo laiką. Daugelis moterų yra įpratusios maistą gaminti kelioms dienoms iš karto. Viena vertus, tai labai patogu, nes vos per kelias minutes galime pasišildyti maistą ir ant stalo patiekti karštą ir skanų patiekalą. Kita vertus, ne visi produktai gerai reaguoja į tokius veiksmus: kai kurie iš jų praranda savo naudingąsias savybes ir netgi tampa potencialiai pavojingi sveikatai. Kokių patiekalų nereikėtų šildyti mikrobangų krosnelėje?
1. Ryžiai
Ryžiuose gali būti bakterijų, kurios sukelia apsinuodijimą maistu. Kai kurios jų rūšys yra atsparios terminiam apdorojimui ir gali išgyventi net virimo metu. Jei taip nutinka ir maistas galiausiai atvėsta, sukuriama palanki aplinka jų dauginimuisi, o pakartotinis pašildymas gali dar labiau pabloginti situaciją.
2. Bulvės
Bulvinių patiekalų, kaip ir ryžių, negalima ilgai palikti kambario temperatūroje. Tai gali prisidėti prie bakterijų dauginimosi, kurios gali sukelti botulizmą (liga, pažeidžianti kūno nervų sistemą). Dėl šios priežasties bulvinius patiekalus rekomenduojama valgyti iškart po gaminimo arba kuo greičiau sudėti į šaldytuvą.
3. Lapinės daržovės
Lapinių daržovių, tokių kaip špinatai, naudą šiek tiek atsveria jų gebėjimas kaupti nitratus. Tai priklauso nuo to, kur ir kaip jie buvo auginami. Nitratai nėra kenksmingi sveikatai, tačiau tam tikromis sąlygomis jie virsta kitais junginiais, kurių poveikis organizmui nėra geras, todėl nerekomenduojama pakartotinai šildyti lapinių daržovių patiekalų, ypač mikrobangų krosnelėje.
4. Grybai
Neteisingai laikant ir šildant grybai tampa pavojingi sveikatai ir gali sukelti skrandžio sutrikimus. Jei neplanuojate jų valgyti iškart, nepamirškite kuo greičiau įdėti į šaldytuvą. Paruoštų grybų nerekomenduojama laikyti ilgiau kaip 24 valandas.
5. Šakniavaisiai
Burokėliai, morkos, ropės, salierai – šios daržovės labai naudingos šaltuoju metų laikotarpiu, kai vitaminų ir maistinių medžiagų poreikis yra ypač didelis, o švieži produktai nėra tokie prieinami kaip vasarą. Nepaisant to, patiekalų, kuriuose yra šių daržovių, nerekomenduojama šildyti, nes šakniavaisių sudėtyje gali būti mums jau žinomų nitratų.
Mikrobangų krosnelė yra patogus ir geras išradimas, tačiau yra produktų, kurių geriau joje nešildyti.