Daug žmonių mėgsta pelėsinį sūrį, tačiau kai kurie nė nesusimąsto, kodėl sūris toks pasidaro.
Kodėl pelėsis atsiranda ant sūrio?
Pelėsis yra sūryje augančių mikroorganizmų rezultatas. Tam tikri pelėsiai laikomi „Brie“ ir „Camembert“ sūrių rūšių norma, be to, jų kūrimo procese naudojami mažiausiai 4 rūšių pelėsiai-grybeliai.
Anot Mayo klinikos, šias sūrio rūšis saugu valgyti. Bet jei jūs pirkote minkšto sūrio (rikota, mocarela) ir jie pasidengė pelėsiu, nedelsdami juos išmeskite.
Jei ant kietojo sūrio (gorgonzola, čederio) atsiranda baltas pelėsis, tada tai gali klaidinti, nes atrodo, kad galite tiesiog nupjauti pelėsio gabalėlį.
Tiesą sakant, jis gali daug labiau įsiskverbti į gaminį, tik to nesimato. Geriau nerizikuokite.
Galimas poveikis sveikatai
Pelėsis išskiria toksinus, iš kurių vienas (aflatoksinas), gali sukelti kepenų vėžį, nes jis yra stiprus kancerogenas.
Kai kuriems žmonėms valgant pelėsį gali atsirasti kvėpavimo problemų ir alerginių reakcijų. Kartais pelėsiai gali gaminti mikotoksiną (nuodus), kuris yra pavojingas sveikatai.
Tokį pelėsį galima pastebėti ant riešutų ar grūdų. Šis toksinas gali sukelti vėmimą, viduriavimą, galvos svaigimą, pilvo skausmą, vidinį kraujavimą ir dar daugiau.
Kartais pelėsiai taip pat gali sukelti apsinuodijimą maistu.
Kaip išvengti pelėsio ant sūrio?
Jei atidarėte sūrio pakuotę, tačiau nesuvalgėte viso sūrio, tada apvyniokite jį maistine plėvele. Plėvelę reikia kuo tvirčiau pritvirtinti prie sūrio.
Norėdami gauti geriausią efektą, turite du kartus suvynioti sūrį į plėvelę, sudėti į sandarų indą ir laikyti šaldytuve nuo 1,5 iki 4 ℃ temperatūros.
Dabar žinote, kad kalbant apie baltojo sūrio pelėsį, turite atsižvelgti į sūrio rūšį. Būkite sveiki!