Nėra nieko gardžiau už naminį obuolių pyragą su arbatos puodeliu, kai lauke yra šalta.
Pabandykite iškepti pyragą pagal mūsų ne visai įprastą receptą su varškę ir aguonomis ir nesigailėsite.
Jums reikės:
50 g smulkiai sumaltų migdolų
~ 150 g kvietinių miltų
½ šaukštelio kepimo miltelių
1 kiaušinio trynys
70 g šalto sviesto
½ citrinos žievelės
50 g granuliuoto cukraus (pagal skonį)
Ant vidutinės ugnies, lėtai maišant, sausoje keptuvėje pakepinkite maltus migdolus iki aukso rudos spalvos. Supilkite į plaktuvą.
Supilkite miltus, kepimo miltelius ir cukrų. pulsuojančiu režimu padarykite keletą apsisukimų.
Supjaustykite šaltą sviestą į mažus kubelius ir supilkite į pagrindinį mišinį. Plakite, kol mišinys įgis tolygią konsistenciją.
Perjunkite kombainą į vidutinį greitį ir supilkite trynį. Tešlą perkelkite ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus ir greitai minkykite iki vientisos konsistencijos.
Kepimo formos dugną ir sienas išklokite kepimo popieriumi. Tešlą perdėkite į formą ir tolygiai paskirstykite po dugną. Padėkite į šaldytuvą.
Obuolių įdaras
6-7 dideli saldūs ir rūgštūs obuoliai
30 ml citrinos sulčių
30 g sviesto
2 šaukštai tamsaus romo (neprivaloma)
50–100 ml rudojo cukraus (pagal skonį)
Nulupkite obuolius, pašalinkite sėklas. Supjaustykite plonais griežinėliais, sudėkite į gilų indą, apšlakstykite citrinos sultimis, apšlakstykite cukrumi ir švelniai išmaišykite.
Kaitinkite ant nedidelės ugnies didelio skersmens keptuvėje, su 30 g sviesto. Perkelkite obuolius, įpilkite romo ir kaitinkite maždaug 1 minutę, švelniai maišydami.
Varškės ir aguonų įdaras
500 g kreminės varškės
100 ml neriebios grietinėlės (nenugriebto pieno)
70–100 g aguonų (pagal skonį)
2 šaukštelių vanilės ekstraktas
2-3 šaukštai granuliuotas cukrus (pagal skonį)
2 šaukštai kukurūzų krakmolas (30 ml)
Sausoje keptuvėje ant silpnos ugnies, maišydami, aguonas pakepkite. Varškę supilkite į gilų dubenį, cukrų, vanilę, krakmolą ir aguonas. Plakite iki vientisos masės.
Saldūs trupiniai
80 g kvietinių miltų
60 g šalto sviesto
1–2 šaukšteliai malto cinamono (nebūtina)
50 g rudojo cukraus (pagal skonį)
Sviestą supjaustykite mažais kubeliais. Į virtuvinio kombaino indą supilkite miltus, suberkite cukrų, cinamoną, sviestą. Plakite, kol masė įgaus tolygią konsistenciją.
Išimkite tešlos formą iš šaldytuvo. Varškės ir aguonų mišinį supilkite ant formos dugno, išlyginkite. Ant varškės sluoksnio pridėkite tolygiai paskirstytus obuolius.
Pabarstykite pyragą trupiniais ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ° C 40–45 minutes. Išimkite pyragą iš orkaitės ir šiek tiek atvėsinkite 5–7 minutes, neišimdami iš formos.
Atsargiai išimkite pyragą iš formos ir padėkite ant grotelių, kol jis visiškai atvės. Patiekite su plakta grietine arba išlydyta grietinėle su cukrumi.