Brokoliai yra ne tik graži daržovė, bet ir sveika. Jame yra didžiulis vitaminų kiekis: B5, B6, PP, C, B1, B2, E, K, taip pat provitamino A.
Nepamirškite, kad juose gausu kitų naudingų medžiagų: magnio, cinko, kalio, fosforo, geležies, beta-karotino, kalcio, skaidulų, tačiau net ir tai toli gražu nėra visos jo naudingos savybės.
Brokolius lengva rasti prekybos centruose, todėl jums nereikėtų atsisakyti kulinarinių eksperimentų su šiuo ingredientu. Mes siūlome 5 įdomius receptus.
1. Brokolių grietinėlės sriuba
Pirmiausia reikia kepti svogūnus ir česnakus, patartina tai daryti keptuvėje su storu dugnu. Po to įpilkite brokolius (galite nesmulkinti, bet galite ir pjaustyti).
Viską pagardinkite prieskoniais pagal skonį ir troškinkite ant silpnos ugnies. Kai brokoliai taps elastingi ir minkšti, į keptuvę galite įpilti 1–1,5 litro sultinio arba vandens.
Užvirkite, nukelkite nuo ugnies ir sumaišykite trintuvu, tada vėl pastatykite ant viryklės. Į indą įpilkite pašildytą grietinėlę. Viską išmaišykite ir patiekite.
2. Bolivinės balandos ir brokolių salotos
Šio patiekalo kepimas kainuos brangiau. Jums reikia išvirti bolivinės balandos košę, garinti brokolius, kol jie išvirs ir sudėti juos į košę.
Jums taip pat reikės išvirti raudonas pupeles, supjaustyti papriką ir įberti žalumynų pagal skonį. Druska, juodieji pipirai ir šiek tiek alyvuogių aliejaus puikiai papildo patiekalą.
3. Graikiškos brokolių salotos
Šiame recepte yra daugiau ingredientų nei originalioje salotų versijoje. Kubeliais supjaustykite pomidorus, paprikas, fetos sūrį.
Susmulkinkite brokolius, salotų lapų mišinį ir, jei norite, agurkus. Sumaišykite pipirus, druską ir alyvuogių aliejų, į visa tai pridėdami citrinos sulčių.
Pagardinkite salotas greipfrutu.
4. Brokolių apkepas
Patiekalas, kurį labai lengva paruošti. Kepkite česnaką ir čili papriką saulėgrąžų arba alyvuogių aliejuje, nepamiršdami viso to pasūdyti.
Išvirkite brokolius. Atvėsus, supilkite juos kartu su česnakais ir čili. Puikus patiekalo priedas bus riešutai (graikiški ar skrudinti žemės riešutai).
5. Makaronai su špinatais ir brokoliais
Pirmiausia išvirkite makaronus. Išvirkite brokolius ir keptuvėje pakepinkite juos, nepamirškite pasūdyti.
Sumaišykite daržoves su makaronais, tada pagaminkite padažą.
Receptas: 2 puodeliai špinatų, 2 skiltelės česnako, 1/2 šaukšto alyvuogių aliejaus, 1/2 puodelio parmezano ir žiupsnelis druskos.
Visuose šiuose patiekaluose brokoliai sužibės nauju būdu. Jie pridės skonio ir didelę dalį vitaminų.