Antradienis, 26 lapkričio, 2024

Naujausi

Nitratai: kas tai ir kodėl jie pavojingi? Ir svarbiausia – kaip jų išvengti?

Nedaug žmonių žino, kad nitratai yra visuose gyvuose organizmuose.

Žinoma, jų yra mūsų įprastose daržovėse. Bet ar verta jų taip bijoti – mes jums papasakosime.

Kas yra nitratai?

Chemijos požiūriu nitratai yra azoto rūgšties druskos, natūralus visų gyvų organizmų komponentas. Be to, augalams jie yra nepakeičiamas mitybos elementas.

Žvelgiant iš šios perspektyvos, maža nitratų koncentracija daržovėse ir vaisiuose yra normali.

Nitratai dažnai dedami į šoninę, kumpį, dešras. Jie veikia kaip konservantai, padedantys užkirsti kelią bakterijų dauginimuisi.

Daržovės išsiskiria dideliu druskos kiekiu. Jos sudaro iki 80% visų į žmogaus organizmą patenkančių nitratų. Taip yra todėl, kad daržovėse nitratų kaupiasi daugiau.

Kaip nitratai kaupiasi daržovėse?

Tarkime, kad jūsų sode yra prastas dirvožemis ir net paprastas pasėlis ten neauga. Tuomet pagalvojate apie trąšas.

Jei esate geras sodininkas, tada maitinkite augalus pagal poreikį, atsižvelgiant į jų būklę. Sezonui gausite vieną sėkmingą derlių.

Dabar įsivaizduokite pramonės mastą, kur reikia greitai užauginti kultūrą ir iš jos gauti didžiulį derlių.

Tai įmanoma tik naudojant dideles trąšas. Jų perteklius kaupiasi daržovėse, šios nuosėdos yra nitratai.

Kodėl nitratai yra pavojingi?

Patys nitratai yra nekenksmingi, jų dariniai – nitritai ir nitrozaminai – veikia organizmą. Jie gali susidaryti patekę į virškinimo sistemą.

Nitritai sąveikauja su hemoglobinu ir paverčia jį methemoglobinu. Jis nebegali pernešti deguonies.

Be to, kraujas nustoja prisotinti audinius reikiamu kiekiu deguonimi, o tai provokuoja lėtinių ligų vystymąsi.

Kuriose daržovių dalyse yra nitratai?

Viena gera žinia: nitratai daržovėse kaupiasi netolygiai. Tai reiškia, kad dalis, kuriose yra daug nitratų, galima išpjaustyti.

Kopūstai Nuimkite viršutinius lapus.

Agurkas, baklažanas, cukinija. Prieš valgydami, nulupkite odą ir nupjaukite stiebą. Beje, tamsiai žalia agurko žievelės spalva leidžia manyti, kad jame yra nitratų.

Žalumynai, salotos. Mes pašaliname stiebus, dar geriau, valandą mirkykite salotas vandenyje.

Burokėliai, morkos, ridikai. Atsikratykite žievelės.

Bulvės. Pomidorai Nulupkite.

Kas dar naudinga kovojant su nitratais?

Nitratai gerai ištirpsta, todėl daržoves ir žoleles reikia mirkyti (apie valandą) arba virti. Daugiausia nitratų pateks į sultinį, tad jo nereikėtų naudoti kaip maisto.

Iš karto geriame šviežiai spaustas sultis, neleidžiame jose susidaryti kenksmingoms medžiagoms.

Neįprastai didelis vaisiaus dydis gali parodyti nitratų kiekį.

Sezoninėse daržovėse paprastai yra mažiau nitratų.

Būkite sveiki!

Šaltinis

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Nedėkite šių žaisliukų ant kalėdinės eglutės: jie jau pasenę ir nepatiks Gyvatei

Iki žiemos švenčių liko visai nedaug laiko! Todėl jau dabar verta galvoti, kaip papuošti kalėdinę eglutę. Specialistai teigia, kad, kaip ir bet kurioje gyvenimo srityje,...

Kaip suvilioti kiekvieną Zodiako ženklą?

Kaip suvilioti kiekvieną Zodiako ženklą? Atraskite jų slaptąjį kodą Ar norite sužinoti, kaip pavergti kažkieno širdį, remiantis jų Zodiako ženklu? Kiekvienas ženklas turi unikalų asmenybės...
---