Įsiklausydamas į kūno siunčiamus signalus, žmogus gali suprasti, kokie simptomai rodo tam tikrus organizmo veiklos sutrikimus, ko ieškoti, kokių priemonių imtis, norint pagerinti sveikatą, išvengti rimtų ligų.
Ar bijote atidaryti langą vėdinimui, net tada, kai kiti sako, jog kambaryje karšta ir tvanku? Naktimis dažnai trūksta šiltos antklodės ir užsimaunate kojines, kad būtų šilta? Jūsų rankų pirštai retai būna šilti?
Šie simptomai gali reikšti žemą kraujospūdį ir tirštą kraują.
Atšalimo pojūtis: ką sako toks simptomas
Šilumos jausmas žmogui užtikrina normalią kraujotaką: kraujas patenka į visas kūno vietas ir jas sušildo.
Bet jei kraujas yra per tirštas, jis negali praeiti pro visus mažiausius kapiliarus, ypač periferinėse kūno dalyse (kojose, rankose). Todėl jos pradeda šalti. Bet tai dar nėra taip blogai.
Daug pavojingiau, kai visas kūnas pradeda šalti. Tai yra įspėjamasis signalas apie prastą kraujotaką ir poreikį skubiai imtis veiksmų.
Kraujas ir kepenys
Kepenys vykdo kūno kraujo normalizavimą. Jei į šį organą patenka tirštas kraujas, kepenys pereina į deguonies bado būseną (tirštas kraujas negali aprūpinti organų ir audinių reikiamu deguonies kiekiu) ir pradeda kraują skiesti.
Tačiau problema ta, kad tam reikalingos medžiagos į kepenis patenka irgi su krauju. Jei ilgą laiką kraujas tirštas, kepenys išeikvoja sukauptas medžiagas, o naujų gauti nebegali.
Kodėl kraujas tirštėja?
Dėl kelių priežasčių. Tai gali būti dėl silpnos kepenų funkcijos (dažnai dėl netinkamos mitybos), nepakankamo skysčių vartojimo, cheminių medžiagų patekimo į organizmą per apdorotus maisto produktus.
Taip pat dėl nepakankamo daržovių, vaisių, nerafinuoto aliejaus ir kitų produktų, kurių sudėtyje yra vitaminų, vartojimo. Pastarąjį reikėtų ypač pabrėžti.
Sultys padeda skystinti kraują
Vitaminų atsargas būtina pildyti visus metus. Svarbu auginant vaisus ir daržoves vengti cheminių medžiagų. Svarbios ir laikymo sąlygos. Pvz., džiovinant morkas (jos tampa plonos, jos susitraukia) padidėja žmogaus organizmui kenksmingų nitritų kiekis.
Kovai su kraujo tirštumo problema galite vartoti šviežių vaisių ir daržovių sultis, ypač morkų ir moliūgų sultis, kurios aprūpina organizmą skysčiais ir antioksidantais.
Svarbu, kad sultys būtų pagamintos iš aukštos kokybės daržovių ir vaisių. Patartina gerti mišinius, derinant saldų (morkas, moliūgus) ir rūgštų (obuolius, citrusinius vaisius, spanguoles ir kt.) skonį.
Į saldžias sultis galite įpilti 1–2 šaukštelius obuolių acto. Rūgštis neutralizuoja nitritus, kurie žiemą gali kauptis vaisiuose.
Vaistažolės padeda kepenims
Rekomenduojama stiprinti kepenis su vaistiniais augalais.
Reikės:
kviečių žolės
didžiojo debesylo
kiaulpienės šaknies
paprastosios trūkažolės
Sumaišykite žoleles santykiu 2:1:2:2. Vieną šaukštą mišinio užpilkite 400 ml verdančio vandens.
Uždenkite ir palaikykite ant silpnos ugnies 15-20 min. Kai atauš, nukoškite.
Gerkite po 70-80 ml 4-5 kartus per dieną prieš valgį, o jei neturite problemų su tulžimi, 15-20 minučių prieš valgį.
Pirmasis kursas yra 1,5–2 mėnesiai, o po to – 3–4 savaitės kas ketvirtį.