Keptuvę su nelipnia danga privalo turėti visos namų šeimininkės.
Tokios keptuvės išties turi labai daug privalumų: maistas nedega, yra sultingas ir apskrudęs, be to, tokioms keptuvėms nereikia daug aliejaus ir jas paprasta išvalyti.
Deja, ne kiekvienas moka tinkamai prižiūrėti tokią keptuvę. Papasakosime, kaip tą reikia daryti.
Tinkama priežiūra
Norėdami, kad jums patinkanti keptuvė tarnautų ilgiau, turite laikytis kelių taisyklių.
1. Pirmas naudojimas
Prieš naudojant naujus indus virtuvėje, juos reikėtų šiek tiek paruošti. Pirmiausia, išplaukite keptuvę indų plovikliu ir minkšta kempinėle.
Tuomet ištepkite keptuvę trupučiu saulėgrąžų aliejaus.
2. Nešildykite be maisto
Kai kurias keptuves reikia iš anksto įkaitinti, tačiau keptuvėms su nelimpančia danga to nereikia. Pakanka sudėti maistą į keptuvę ir įpilti truputį aliejaus.
3. Temperatūra
Neplaukite karštos keptuvės šaltu vandeniu. Tai gali rimtai sugadinti medžiagą, iš kurios ji pagaminta.
Leiskite keptuvei atvėsti ir švelniai išvalykite kempine, suvilgyta vėsiu arba šiltu vandeniu. Jei sugadinsite keptuvės paviršių, maistais pradės prie jo lipti ir degti.
Ką daryti, jei dega maistas nelipnioje keptuvėje?
Ir taip atsitinka. Bet neskubėkite išmesti keptuvės. Pabandykite panaudoti šiuos metodus ir atgaivinti keptuvę:
Visada turėkite sodos po ranka. Vandens atžvilgiu ji švelniai nuvalys paviršių.
Keptų kiaušinių likučiai turi būti nuvalyti šaltu vandeniu. Tačiau prieš tai keptuvę geriau pamirkykite šiltame vandenyje – kol ji visiškai atvės.
Norėdami išvengti įbrėžimų, padėdami keptuvę kur nors, įdėkite į ją minkšto popieriaus.
Štai, kokias klaidas darome naudodami keptuves su nelipnia danga ir nė nesusimąstome:
Metalinių peilių naudojimas
Metalinis peilis gali subraižyti subtilų paviršių ir sugadinti jūsų mėgstamas keptuves. Vietoj to naudokite medines ir silikonines menteles.
Valymas
Nenaudokite metalinių šepečių ir kempinių. Nelipniai keptuvei plauti pakaks minkštos kempinėlės ir neutralaus valiklio.
Indaplovė
Žinoma, labai dažnai nepakanka laiko išplauti indams. Deja, indaplovėse naudojamuose plovikliuose yra medžiagų, kurios neigiamai veikia viršutinį nelipnios dangos sluoksnį.
Maisto laikymas keptuvėje
Nelipnios keptuvės yra skirtos virimui, o ne maisto laikymui. Be to, žema temperatūra šaldytuve tik kenkia dangai.
Naudojimas kitiems tikslams
Paprastai mes tikrai nesivarginame ir virtuvinius reikmenis skirstome į dvi kategorijas – kepimui ir troškinimui.
Tačiau paprastai gamintojai nurodo, kokiam maistui tinka ši keptuvė ir nuo to priklauso jos dangos storis.
Rūpinkitės savo mėgstamu padėjėju – ir jis tikrai tarnaus ne vienerius metus.