Kad kiaulpienė turi gydomųjų savybių, žino daugelis. Tiek jos žiedai, tiek šaknis yra naudojami liaudies medicinoje. Kiaulpienės lapai taip pat dedami į salotas, iš jų ruošiama arbata ar net uogienė.
Kuo kiaulpienių uogienė yra naudinga imuninei sistemai?
Iš jos žmogaus organizmas gauna vitamino C, cinko, geležies, jodo, fosforo, kalio, mangano ir beta karotino. Ji taip pat turi atsikosėjimą lengvinantį ir raminamąjį poveikį, gydo peršalimą ir bronchitą.
Kiaulpienė normalizuoja miegą, mažina nervinę įtampą ir stresą.
Blokuoja navikų susidarymą ir gerina odos būklę, lėtina senėjimą.
Padeda atkurti širdies ir kraujagyslių sistemą, prisotinti organizmą kaliu, mažina spaudimą ir kovoja su diabetu ankstyvoje ligos stadijoje.
Kiaulpienių uogienės nauda virškinamajam traktui ir kepenims
Gydo gastritą, sumažina žarnyno rūgštingumą, sumažina vidurių užkietėjimą.
Pašalina toksinus ir šlakus, išvalo organizmą apsinuodijus.
Kiaulpienių uogienės receptas
Būtina surinkti 350-400 gr. kiaulpienės žiedynų. Geriausia rinkti žydėjimo pradžioje už miesto ribų, toliau nuo kelio.
Tada 7-10 valandų pamerkite gėles į šaltą vandenį, kad pašalintumėte kartumą.
Nuplaukite žiedynus dar kartą, nuspauskite, įdėkite į puodą ir supilkite pusę litro virinto vandens. Du kartus pavirkite kiaulpienes po 15-20 minučių.
Įpilkite 1 kg cukraus, 1 arbatinį šaukštelį citrinos rūgšties, sudėkite 1 citriną (smulkiai supjaustytą kartu su žievelėmis). Virkite 7-10 min.
Kai viralas įgaus auksinę spalvą, nuimkite nuo ugnies. Leiskite atvėsti, o tada perkoškite per marlę ir virkite 2 minutes ant mažos ugnies.
Supilkite gautą uogienę į sterilius stiklainius ir padėkite į šaldytuvą.
Kaip vartoti:
Kepenims
Su stikline žaliosios arbatos arba vandens išgerkite 3 šaukštus uogienės. Vartokite 4-5 kartus per dieną.
Bronchitui ir peršalimui
Valgykite 2 šaukštus uogienės po valgio 10 dienų. Leidžiama užsigerti arbata.
Širdžiai ir kraujagyslėms
2 savaites prieš valgį valgykite 1 šaukštelį uogienės. Pakartokite procedūrą po 30 dienų.
Imunitetui
Kasdien vartokite 1 arbatinį šaukštelį uogienė, nepriklausomai nuo valgio, ypač pereinamaisiais laikotarpiais – rudenį ir pavasarį.
Kontraindikacijos
Nepaisant naudingų kiaulpienės savybių ją vartoti galima ne visiems. Pirmiausia apsilankykite pas gydytoją ir gaukite leidimą vartoti gydomąją uogienę.
Nutraukite vartojimą, jei:
Pasireiškia alerginė reakcija, sutrinka virškinimo sistema, sergate opa, susirgote tulžies pūslės ligomis.
Linkime, kad būtumėte visada sveiki ir laimingi!