Seniau kiekviename virtuvėje stovėjo ąsotis su virintu geriamuoju vandeniu. Vaikams drausdavo gerti vandenį iš čiaupo. Leisdavo tik virintą!
Dabar sklando visokių nuomonių apie vandenį. Vieni pataria gerti nevirintą vandenį, kiti vis dar mano priešingai.
Vandens nauda pagal Ajurvedą
Pasak senovės Tibeto medicinos, pirmoji žmogaus liga buvo nevirškinimas, o pirmasis vaistas – virintas vanduo. Taip, virintas vanduo laikomas pigiausiu ir efektyviausiu vaistu Ajurvedoje.
Ajurveda kalba ne apie vandens gėrimo režimą ar jo maistingąsias savybes, o apie skirtingus gyvo vandens tipus. Naudingosios virinto vandens savybės yra išsiskiriamos atskirai.
Juk tai yra geriausia priemonė kovojant su nuovargiu, nutukimu ir kitomis ligomis. Tačiau, kaip ir visi vaistų, jo negalima gerti per daug.
Karštas virintas vanduo yra labai lengvas, slopina troškulį ir yra visiškai įsisavinamas organizmo per 24 minutes. Šaltas stalo vanduo – per 72 min., šiltas – 48.
Anot Ajurvedos, norint išlaisvinti gydomąją vandens galią, jis turi būti virinamas tam tikrą laiką. O suvartojamo skysčio kiekis nesvarbu. Svarbiausia, kad nebejaustumėte troškulio ir alkio.
Vanduo, kurio kiekis virimo metu sumažėjo iki 1/4 jo tūrio, vadinamas „arogyambu“ – medicininiu vandeniu. Jis skatina virškinimą, gydo nutukimą, šlapimo ir tulžies pūslių ligas, pašalina vidurių pūtimą, anemiją, edemą, hemorojų, pneumoniją.
Arogyambu, atšaldytas iki kambario temperatūros, vadinamas „srit“. Toks vanduo mažina pykinimą, gydo viduriavimą, galvos svaigimą, silpnumą, apsinuodijimą maistu ir alkoholiu.
Karštas vanduo, kuris buvo virintas iki 1/2 tūrio sumažėjimo, vadinamas „usnadaka”. Jis gydo astmą, bronchitą ir gali sumažinti karščiavimą. Norint atsikratyti virškinimo sutrikimų, šį vandenį rekomenduojama vartoti prieš miegą.
Kad virintas vandens taptų vaistu ir išvalytų kūną, reikia jį gerti, laikantis tam tikrų taisyklių.
Kaip gerti virintą vandenį
Pradėkite rytą su stikline karšto virinto vandens. Tai geriausias dalykas, kurį galite padaryti kūnui. Gėrime galite ištirpinti žiupsnelį druskos.
Gerkite vandenį lėtai, mažais gurkšneliais.
Virinkite vandenį vieną kartą. Atvėsinkite iki patogios temperatūros, kad išliktų karštas, bet nedegintų ir gerkite 30 minučių prieš pusryčius. Prieš kiekvieną valgį užvirinkite naują vandens arbatinuką.
Vanduo, išgertas prieš pat valgymą, sukelia kvėpavimo takų ligas ir slopina virškinimą. Išgertas valgymo metu – pagreitina medžiagų apykaitą ir skatina virškinimą. Po valgymo – padidina fermentaciją žarnyne, sulėtina medžiagų apykaitą ir skatina svorio didėjimą.
Šaltas virintas vanduo, stovintis ilgiau nei 6 valandas, tampa sunkus. Tai kenkia organizmui ir sukelia žarnyno problemas.
Du kartus virintas vanduo yra nuodingas. Jo negalima gerti.
Nerekomenduojama maišyti karštą vandenį su šaltu virintu ar šviežiu.
Prieš imdamiesi tablečių, sutrikus virškinimui, tiesiog išgerkite virinto vandens. Žarnynas veiks kaip laikrodis!
Rytų medicinoje karštas vanduo laikomas amžinos jaunystės paslaptimi. O blogiausias dalykas, kurį žmogus gali padaryti savo kūnui, yra gerti šaltą vandenį ar gėrimus su ledukais.