Jei galvojate apie kokius nors romantiškus desertus, braškės su grietinėle tikrai turėtų būti šiame sąraše. Sutikite, maloniai praleisti vakarą su mylimuoju ir pamaitinti vienas kitą šiomis uogomis yra kažkas unikalaus ir patrauklaus. Svarbiausia nuo pat pradžių viskuo gerai pasirūpinti, kad vėliau viskas nesibaigtų problematiškai ir liūdnai.
Braškės ir grietinėlė
Beje, daugelį metų šis desertas buvo laikomas ir vieno garsiausių teniso turnyrų – Vimbldono – simboliu. Šios varžybos vyksta Didžiojoje Britanijoje ir garsėja šimtametėmis tradicijomis. Pavyzdžiui, visi dalyviai turi žaisti tik balta uniforma. Leidžiama paryškinti tik mažas juosteles arba prekės ženklo piktogramą.
Taigi per pirmąjį Vimbldono turnyrą svečiai, kurių tuomet buvo tik apie 200 žmonių, buvo vaišinami braškėmis su grietinėle. Ir šis skanėstas vis dar siūlomas teniso gerbėjams. Šiais laikais turnyro metu suvalgoma dešimtys tūkstančių braškių su grietinėle, kurių kiekviena porcija kainuoja apie tris svarus.
Braškių nauda ir žala
Šių gražių uogų sezonas jau prasidėjo, vadinasi, turime išsiaiškinti, kokią naudą jos gali atnešti organizmui. Visų pirma, braškės yra puikus vitaminų A ir C šaltinis. Jos padeda stiprinti mūsų imunitetą, taigi ir saugo organizmą.
Be to, šiose uogose yra daug antioksidantų, kurie padeda sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Valgydami braškes taip pat sumažinate trombozės atsiradimo tikimybę ir stabilizuojate kraujospūdį.
Be kitų naudingų saldžiųjų uogų savybių, verta prisiminti, kad jose yra mangano, kuris yra atsakingas už normalią nervų sistemos ir smegenų veiklą. Braškės taip pat padeda detoksikuoti organizmą ir atkurti virškinamojo trakto sveikatą.
Kalbant apie kitą medalio pusę, atminkite, kad braškės yra stiprus alergenas. Daugelis žmonių, suvalgę šių uogų, patiria įvairių neigiamų reakcijų. Taigi visada atkreipkite dėmesį į savo kūno signalus. Galbūt turėtumėte nustoti valgyti braškes.
Kita rizika gali būti susijusi su braškių auginimo metu naudojamais pesticidais. Žinoma, daugelis pardavėjų nori kuo greičiau susipažinti su šiuo produktu. Ūkininkai daro viską, kad suteiktų sau tokią galimybę. Ir galiausiai kenčia paprasti klientai. Būkite atsargūs.
Kaip tinkamai plauti braškes?
Šiandien mažai kas užduoda tokį klausimą. Ir veltui, nes prieš valgant uogas reikėtų atsikratyti ne tik nešvarumų, bet ir kitų ant jų galinčių būti kenksmingų medžiagų.
Vienas iš būdų, kuris kai kam gali pasirodyti keistas, yra kepimo sodos tirpalo naudojimas plaunant braškes. Į litrą vandens įpilkite vieną arbatinį šaukštelį kepimo sodos. Į gautą tirpalą uogas panardinkite ne ilgiau kaip kelias minutes. Tada nuplaukite jas po tekančiu vandeniu.
Jei atsitiks taip, kad po ranka neturite sodos arba nenorite jos naudoti, tiesiog pamirkykite braškes vandenyje. Plaunant uogas šiek tiek patrinkite rankomis, tačiau būkite atsargūs, nes jos labai gležnos. Nuoširdžiai norime tikėti, kad braškių sezonas jums praeis be apsinuodijimų ir kitų rūpesčių.