Kas iš mūsų nėra šildęs šaltos kavos? Motinystės atostogose esančios mamos ar darbuotojai gamyklose dažnai šildo savo kavą, kad sutaupytų šiek tiek laiko. Ar pakaitinus šaltą kavą pasikeičia jos skonis? Barista tuo neabejoja.
Pašildyti kavą yra kažkas natūralaus, ypač kai nėra laiko darytis kito gėrimo. Daugelis žmonių kavos pasidaro visai dienai ir tada dalimis ją pasišildo mikrobangų krosnelėje. Ar tai tiesa, kad taip darydami sugadiname savo gėrimą? Norėdami tai išsiaiškinti, turime grįžti į pačią kavos pupelių perdirbimo pradžią.
Ar temperatūra turi įtakos kavos kokybei?
Ar kada susimąstėte, kokiu keliu keliavo kavos pupelės, kol pasiekė jūsų kavos aparatą? Jei ne, mes jums tai trumpai ir greitai papasakosime. Kavos pupelės surenkamos nuo medžių ir siunčiamos į specialias gamyklas, kur jos yra skrudinamos. Tai etapas, kuris išryškina geriausią pupelių skonį.
Tačiau šis procesas turi ir savo apribojimų, nes per ilgai skrudintos pupelės tampa karčios, o kava – neskani. Blogai apdorotos pupelės praranda savo kokybę ir gėrimas tampa nebeskanus. Verdant vandens temperatūra yra tokia pat svarbi, kaip ir pupelių kokybė. Per karštas vanduo nusodina kai kuriuos junginius, ir kava vėl praranda savo aromatą. Ar šaltos kavos kaitinimas taip pat turi įtakos jos cheminei sudėčiai?
Ar prasminga šildyti kavą?
Atsakymas į šį klausimą yra dviprasmiškas. Viena vertus, kavą galima pašildyti, bet jos skonis nebebus toks, koks buvo. Kodėl? Kaip minėjome anksčiau, skrudinant ar verdant pupeles kartojamas kavos rūgščių, junginių ir aliejų išsiskyrimo procesas. Kaitinimas yra ne kas kita, kaip šilumos veikimas, todėl kava vėl „veikia“ ir keičia savo cheminę sudėtį.
Kaitinant kavą, kofeinas nenusėda, tačiau jo skonis tampa daug kartesnis. Jei nemėgstate šaltos kavos, o puodelyje dar liko daug gėrimo, galite ją pašildyti dviem būdais.
Šaltos kavos šildymas. Kaip tai padaryti, kad gėrimas neprarastų skonio?
Yra du veiksmingi šaltos kavos pašildymo būdai. Greitesnis ir paprastesnis pasirinkimas, kurį renkasi daugiau žmonių, yra kavos pašildymas mikrobangų krosnelėje. Svarbiausia taisyklė – nustatyti mikrobangų krosnelės vidutinę galią ir kavą šildyti ne ilgiau kaip 30 sekundžių. Praėjus šiam laikui, verta paragauti gėrimo, o jei jis dar per šaltas, palikti dar keliolikai sekundžių.
Antrasis variantas – pakaitinti puode ant ugnies. Šaltos kavos kaitinimas turi būti kuo trumpesnis, kad vanduo neužvirtų. Kava neturi siekti aukštesnės nei 70 laipsnių temperatūros, nes dėl to kava gali „sudegti“, tuomet atsiranda kartus skonis.
Ar yra kavos, kurios nereikėtų kaitinti? Patariame susilaikyti nuo kavos su pienu ir grietinėle kaitinimo. Pašildyti pieno produktai gali sugesti, o kavoje plūduriuos negražūs rūgpienio gabalėliai. Tokios kavos gerti nereikėtų.