36 praktiški mūsų močiučių patarimai: daugelis jų pravers jūsų virtuvėje ir šiandien!

REKLAMA

Mūsų močiutės gyveno kitame pasaulyje.

Jos neturėjo interneto, kur galėtų rasti patarimų, kai to prireiktų.

Daugybė gudrybių buvo perduodamos iš kartos į kartą, o mes juos surinkome ir sudėjome į vieną straipsnį.

Pasaulyje, kuriame maisto dažnai trūko ir kiekvienas duonos gabalėlis buvo brangus, nebuvo jokių atliekų.

REKLAMA

Sugedę daiktai buvo taisomi, todėl nieko netekdavo išmesti.

Mūsų močiutės turi daug patirties ir žino daug puikių gudrybių.

36 mūsų močiučių patarimai:

REKLAMA

1. Jei prieš gamindami vištienos kepenėles subadysite šakute, jos nesuskils.

2. Kai randu pigesnių citrinų, perku 1-2 kg. Nuo gerai nuplautų vaisių nutarkuoju žievelę, sumaišau su cukrumi, dedu į plastikinį indą su uždaromu dangteliu ir užšaldau.

REKLAMA

Šis priedas puikiai tinka ruošiant tortus. Išspaudžiu citrinos sultis ir sušaldau ledo kubeliuose.

REKLAMA

Šį priedą galiu panaudoti bet kada, kai tik nusprendžiu gaminti šaltą arbatą ar limonadą. Citrinos sultys taip pat praverčia ir tada, kai norisi atsikratyti žuvies kvapo nuo rankų.

3. Ruošdami kotletus, į padažo mišinį įpilkite šaukštą kepimo aliejaus, kad padažas nepriliptų prie puodo ir jis mažiau putotų.

REKLAMA

4. Liesą mėsą prieš kepimą įtrinkite aliejumi, nes tuomet kepdama ji neišsausės.

REKLAMA

5. Salotų negalima ilgai laikyti šaldytuve, nes jos gali nuvysti.

Kad taip nenutiktų, salotas kartu su žalių bulvių griežinėliais kelioms minutėms įdėkite į šaltą vandenį.

REKLAMA

6. Jei mėsą kepsite ant grotelių, jos galite negardinti jokiais prieskoniais. Jei ant anglių pabarstysite smulkintų lauro lapų ir rozmarino, mėsa įgaus puikų aromatą.

REKLAMA

7. Lengviausias būdas pašalinti odelę nuo rūkytos dešros – iš pradžių ją apipilti šaltu vandeniu. Tokiu atveju nulupti dešrą bus kur kas lengviau.

8. Jei kiaušinio trynys per šviesus ir blyškus, galite įberti šiek tiek ciberžolės.

REKLAMA

9. Į pupelių sriubą galite įpilti vandens, kuriame virė daržovės. Tai – labai skanu ir sveika.

REKLAMA

10. Salierų ir petražolių lapelius sutrinkite grūstuvėje ir suberkite tik tada, kai sriuba bus beveik paruošta. Sriuba bus labai skani ir kvapni.

REKLAMA

11. Varškės virtinukus verta dėti į karštą vandenį su ledinio vandens samteliu. Tai – greitas ir paprastas būdas apsaugoti juos nuo prilipimo prie puodo dugno.

12. Jei senesnę duoną kelioms minutėms suvyniosite į drėgną virtuvinį rankšluostį, o tada pašausite į įkaitintą orkaitę 5-10 minučių, ji taps tarsi šviežia.

REKLAMA

13. Ruošiant marinuotus agurkus į indelius galima dėti į marlę įvyniotus krapus ir duoną, kad sultys nebūtų drumstos ir lengvai išsiskirtų.

REKLAMA

14. Ledinio vandens samtelis taip pat praverčia kepant bandeles. Jei šiltame vandenyje išmirkysite tešlą ir ją apliesite lediniu vandeniu, tešlą bus galima tolygiai paskleisti į formą, kurioje jos keps.

REKLAMA

15. Raudonieji svogūnai nedirgins akių, jei prieš pradėdami pjaustyti juos nuplaukite šaltame vandenyje ir sušlapinsite peilį.

Prieš pjaustydami perpjautą svogūną apverskite perpjauta puse žemyn ant lentos, kad į orą patektų mažiau eterinio aliejaus.

REKLAMA

16. Jei nusideginote pirštą ir po ranka nėra nieko šalto, apdegusią dalį pamerkite į druską: tokiu atveju nesusidarys pūslės.

REKLAMA

17. Liko kiaušinių baltymų, nes reikėjo tik trynių?

Padėkite juos į šaldytuvą ir kitą rytą panaudokite kiaušinienei ar omletui. Taip pat galite išsikepti kokosinių morengų.

REKLAMA

18. Konservavimo indelį galima sterilizuoti iki pusės pripildžius vandens ir kelioms minutėms be dangčio įdėjus į mikrobangų krosnelę (reikia pasirinkti didžiausią galią).

REKLAMA

19. Galime ir patys pasigaminti naminių prieskonių: turguje nusipirkite šakninių ir prieskoninių daržovių, kurias sumalkite.

Dėkite į sterilizuotus konservavimo stiklainius ir įberkite druskos. Ruošdami maistą galite nebenaudoti druskos, kad nepersūdytumėte patiekalų!

REKLAMA

20. Niekada nelaikykite duonos šaldytuve! Nors dažnai manoma, kad šaldytuve laikoma duona išsilaiko ilgiau, tačiau iš tiesų ji daug greičiau sukietėja.

REKLAMA

21. Neišpilkite marinuotų produktų sulčių! Sūrus skystis gali tikti salotų gardinimui, o saldus – įvairiems kepiniams.

REKLAMA

22. Jei į blynų tešlą įpilsite mineralinio vandens, ji bus daug lengvesnės konsistencijos ir nesulips.

Be to, gaunama daug daugiau tešlos, taigi, gaminti blynus tampa gerokai pigiau.

REKLAMA

23. Išvirti makaronai nesulips, jei prieš išimdami makaronus į vandenį įpilsite stiklinę šalto vandens.

REKLAMA

24. Kepta mėsa bus daug skanesnė, jei į marinatą įpilsite šiek tiek alaus.

REKLAMA

25. Jei medų reikia matuoti šaukštu, iš pradžių šaukštą patepkite aliejumi. Medus daug greičiau nuslys!

26. Citrinos žievelę padėkite į šaldiklį. Kai žievelė sustings, ją bus daug paprasčiau sutarkuoti.

REKLAMA

27. Tarp mėsos griežinėlių dedu foliją ir tada užšaldau. Taip mėsos ruošiniai nesulimpa.

REKLAMA

28. Vaisius ir daržoves šaldau nupjautose pieno pakuotėse. Kai produktai sušąla, išimu į pakuotės ir laikau šaldiklyje. Tai padeda sutaupyti vietos šaldytuve.

29. Skruzdėlės nemėgsta agurkų, tad agurkų žieveles dėkite ten, kur norite jas išvaryti!!!

REKLAMA

30. Jei norite skaidrių ledo kubelių, prieš tai užvirinkite vandenį.

REKLAMA

31. Apatinis trikotažas nėra pakankamai baltas? 10 minučių pamirkykite citrinos griežinėlį šiltame vandenyje ir įberkite sodos.

REKLAMA

32. Jūsų plaukai nepakankamai žvilga? Į vandenį įdėkite šaukštelį acto plaukams išskalauti.

33. Kad citrina išsiskirtų visas sultis, valandą pamirkykite šiltame vandenyje ir tik tada išspauskite sultis.

REKLAMA

34. Kad namuose nebūtų nemalonaus virtų kopūstų kvapo, ant kopūsto uždėkite duonos riekelę (įdėkite į mažą medžiaginį maišelį, kad trupiniai nepatektų tarp kopūstų).

REKLAMA

35. Ant drabužių atsirado rašalo dėmių? Ant dėmės užtepkite storą dantų pastos sluoksnį, leiskite jai išdžiūti, o tada nuplaukite.

REKLAMA

36. Kad pelės ir žiurkės nepatektų į jūsų namus, pabarstykite maltais juodaisiais pipirais tas vietas, kuriose joms būtų patogu įsikurti.

Tikimės, kad šie patarimai jums buvo naudingi ir pravers kasdienybėje.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].