Home Receptai Parduotuvėje jau seniai nebeperku duonos: pasirodo, ją labai paprasta iškepti kepimo rankovėje

Parduotuvėje jau seniai nebeperku duonos: pasirodo, ją labai paprasta iškepti kepimo rankovėje

0
Parduotuvėje jau seniai nebeperku duonos: pasirodo, ją labai paprasta iškepti kepimo rankovėje

Kad ir kiek kartų bandžiau iškepti duoną, vis kas nors nepavykdavo: arba neiškepdavo vidus, arba paviršius per daug apskrusdavo. Man tiesiog nepavykdavo rasti aukso vidurio. Laimei,vėliau atradau šį receptą, kuris viską pakeitė. Ar kada pagalvojote, kad kepti duoną namuose gali būti labai paprasta?  Tereikia kepimo rankovės, kurioje dažnai kepame mėsą ar daržoves.

Taip iškepta duona bus tarsi iš pačios geriausios kepyklos. Tikrai nesitikėjau, kad paprasta kepimo rankovė gali užtikrinti tokį gerą rezultatą. Tereikia miltų, druskos, vandens, mielių, cukraus ir šiek tiek saulėgrąžų aliejaus. Užsirašykite receptą!

Mane labiausiai nustebino prabangi auksinė pluta. Kai bandžiau kepti pirmą kartą, maniau, kad duona paprasčiausiai subliukš, tačiau taip nenutiko! Ji puikiai pakilo ir parudavo. Svarbiausia – nepraleisti akimirkos, kai duona bus paruošta. Ištraukus iš orkaitės reikia nedelsiant atidaryti rankovę, kad kepalas joje negaruotų.

Jums reikės:

  • 700 g baltų kvietinių miltų
  • 400 ml vandens (geriausia – šilto)
  • 15 g gyvų presuotų mielių
  • 3 valg. š. saulėgrąžų arba alyvuogių aliejaus
  • 1,5 arb. š. druskos
  • 1 arb. š. cukraus

Kaip gaminti?

Pradėkite nuo raugo: mieles ištirpinkite šiltame vandenyje kartu su cukrumi. Jei neturite presuotų mielių, naudokite sausas mieles. Tokiu atveju jums reikės tik 6 g mielių ir 5 minutes palaukti, kol mielės „pabus“.

Dubenyje sumaišykite miltus ir vandenį su mielėmis. Būtų geriau, jei dubuo būtų didesnis. Lengvai maišydami įpilkite aliejaus  ir įberkite druskos. Dabar galite minkyti tešlą.

Padėkite 2 šaukštus tešlos ant lygaus paviršiaus, pabarstykite miltais ir pradėkite minkyti tešlą. Tai – labai svarbus procesas, nes tešla turi būti lygi ir elastinga. Tešlą reikia kruopščiai minkyti 7–10 minučių.

Dabar ištepkite tešlą šaukštu saulėgrąžų aliejaus, o tešlos dubenį patepkite kitu šaukštu aliejaus.

Iš tešlos suformuokite lygų rutulį, įdėkite į dubenį ir uždenkite maistine plėvele arba maišeliu. Palikite kilti šiltoje vietoje 1 h.

Kai tešla pakils (jos tūris labai padidės), tešlą reikia vėl išminkyti. Ant lygaus paviršiaus ištempkite tešlą į poros centimetrų storio stačiakampį. Susukite į ritinį.

Pabarstykite miltais ir viršuje padarykite įpjovas. Labai atsargiai įdėkite į  kepimo rankovę ir kepkite orkaitėje vieną valandą 180 laipsnių temperatūroje. Štai ir viskas! Galite patiekti po 15 minučių, kai duona šiek tiek atvės.

Labai svarbu iškepus iš karto atidaryti rankovę. Neskubėkite pjaustyti duonos! Duona viduje vis dar kepa. Kol duona yra karšta, ji yra šlapia ir lipni, todėl negalėsite jos supjaustyti. Palaukite 15 minučių arba (dar geriau) pusvalandį.

Duonos tekstūra yra tobula, tarsi iš kepyklėlės. Jos skonis yra tiesiog pasakiškas. Galite net neabejoti, kad tokios duonos tikrai nepavyks nusipirkti parduotuvėje.

Kartais iš karto paruošiu didesnį duonos kiekį, pavyzdžiui, du ar tris kepalus. Taip man patogiau, nes tešlos ruošimui sugaištu mažiau laiko. Be to, šitaip duonos užtenka visai savaitei. Žinoma, namuose iškeptą duoną visada svarbu išlaikyti šviežią. Tam man padeda šaldiklis. Būtent taip daroma ir restoranuose, kuriuose kepiniai užšaldomi, užuot kasdien perkant duoną iš kepyklos.

Aš darau taip: 2 iš 3 kepalų dedu į šaldiklį. X dieną, kai reikia duonos,  išimu ruošinį ir kepu iki 150–160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 minučių. Kepimo laikas labai priklauso nuo jūsų orkaitės, todėl ilgainiui tikrai suprasite, kiek laiko turite kepti duoną. Tokios duonos beveik neįmanoma atskirti nuo ką tik iškeptos! Tik nepamirškite, kad duoną šaldiklyje galite laikyti ne ilgiau kaip dvi savaites.

Sakoma, kad duona yra visa ko pagrindas. Mūsų šeimoje ji visada turi būti ant valgomojo stalo! Taip jau yra, kad su duona valgome viską, –  net ryžius ir bulves. Visada smagu valgyti šviežią duoną su traškia plutele. Ar bandėte patys kepti duoną? Jei ne, tuomet jums tikrai patiks šis receptas.