Home Mėsos patiekalai Kiaulienos patiekalai Senelis papasakojo, kodėl anksčiau visi gamindavo šaltieną: tą turi žinoti kiekvienas šiuolaikinis žmogus!

Senelis papasakojo, kodėl anksčiau visi gamindavo šaltieną: tą turi žinoti kiekvienas šiuolaikinis žmogus!

0
Senelis papasakojo, kodėl anksčiau visi gamindavo šaltieną: tą turi žinoti kiekvienas šiuolaikinis žmogus!

Nors didžiąją dalį patiekalų, pagamintų iš kiaulienos, siejame su kažkuo nesveiku,  šaltienos atveju tai tikrai negalioja.

Atvirkščiai, šaltiena – tikras vaistas, kuris yra labai skanus ir maistingas.

Mano senelis visada sakydavo, kad kažkada kiekvienoje šeimoje gamindavo šaltieną.

Jau tada jie žinojo, kad šaltiena yra ne tik skani, bet taip pat galinti aprūpinti organizmą daugybe reikalingų maistinių medžiagų. Jie taip pat žinojo, kad šis valgis gali padėti greičiau pasveikti nuo įvairių ligų ir  sustiprėti.

Šiuolaikinis žmogus taip pat turėtų bent kartais pasilepinti šiuo ypatingu valgiu.

Netrukus paaiškinsime, kodėl.

Svarbiausias komponentas, kuris turi gydomąjį poveikį, yra kolagenas.

Šis baltymas, kosmetikos pramonėje dar vadinamas jaunystės baltymu, daugiausia randamas jungiamuosiuose audiniuose, tokiuose kaip oda, kremzlės, sausgyslės ir sąnariai.

Kitas svarbus šaltienoje esantis baltymas yra elastinas, suteikiantis reikiamą elastingumą mūsų vidaus organų (kraujagyslių, širdies, sausgyslių, odos) audiniams.

Kuo naudingas kolagenas?

Kolagenas ypač svarbus besivystančiam organizmui, vaikystėje ir paauglystėje jis padeda kaulams formuotis, nes sukuria kalcio kaupimo tinklą.

Suaugus kolagenas saugo sąnarius nuo artrozės, palaiko visą raumenų ir kaulų sistemos būklę, yra sąnarių kremzlių, sausgyslių, jungiamojo audinio, odos, kaulų, dantų ir kraujagyslių sienelių dalis.

Būtent todėl kolagenas teigiamai veikia kremzlių ir dantų būklę, sausgyslių elastingumą, kraujagyslių sienelių elastingumą, odos elastingumą (tai yra jaunystės baltymas), stiprina plaukus ir nagus, mažina celiulito atsiradimą ir padeda gyti žaizdoms.

Kolageno svarbu reguliariai gauti su maistu.

Jei ką tik intensyviai sportavote, tačiau jums nieko neskauda, už tai galite padėkoti gerai kremzlių būklei.

Jei kremzlės yra sveikos ir elastingos, trintis tarp jungčių yra minimali.

Vis dėlto, jei yra bent menkiausių įtrūkimų, kremzlės virsta savotišku švitriniu popieriumi, niokojančiu ne tik save, bet ir sąnarį bei jo aplinką.

Kad taip neatsitiktų, jūsų organizmui reikia gauti pakankamai kolageno.

Ar tikrai šaltiena yra labai sveika?

Tikrai atsiras skeptikų, kurie tvirtins, kad vartodami šaltieną gausime kolageno, tačiau padidėjusio riebalų kiekio ir su tuo susijusio cholesterolio kiekio kaina. Čia mes drįstame paprieštarauti.

Riebalų perteklius nusėda ant minkštimo paviršiaus ir gali būti lengvai pašalintas.

Pačioje šaltienoje riebalų nėra labai daug.

Prieš verdant atsargiai pašalinus riebalus nuo pačios mėsos (ypač odelės), galima gerokai sumažinti riebumą.

Valgant šaltieną taip pat vartojami svogūnai, krienai, rauginti agurkai ar rauginti kopūstai, kurie yra vitaminų ir gyvybiškai svarbių fermentų šaltiniai.

Taigi, šiuo patiekalu tikrai galima pasimėgauti dažniau.

Mes jums papasakosime, kaip pasigaminti skanią ir maistingą šaltieną.

Jums reikės:

  • 2 kiaulienos karkų
  • 2 kiaulės kojų
  • 500 g kiaulės odos
  • 500 g kiaulienos mentės
  • 20 juodųjų pipirų žirnelių
  • 10 kvapiųjų pipirų žirnelių
  • 2-3 lauro lapų
  • 4 šviežių čiobrelių šakelių
  • 2 svogūnų
  • 8-10 skiltelių česnako
  • 5 morkų
  • 1-2 petražolių šakelių
  • pusės saliero gumbo
  • 2 kietai virtų kiaušinių
  • druskos
  • acto

Kaip gaminti?

Likus dviem dienoms iki šaltienos ruošimo, pamirkykite karkas, pipirus ir odeles stipriame druskos tirpale (vanduo + druska) ir laikykite šaldytuve.

Po dviejų dienų mėsos gabalėlius išimkite iš tirpalo ir gerai nuplaukite.

Įdėkite juos į didesnį (maždaug 5 litrų) puodą ir užpilkite švariu, šaltu vandeniu.

(Greitesnis būdas: iš anksto sūryme nemirkykite karkų, tiesiog švariai nuplaukite ir virkite).

Į puodą įberkite juodųjų ir kvapiųjų pipirų, lauro lapų ir čiobrelių šakelių.

Kai vanduo pradės virti, sumažinkite ugnį.

Sudėkite nuluptus ir per pusę perpjautus svogūnus ir nuluptas česnako skilteles. Įberkite druskos ir uždenkite dangčiu.

Virkite ant silpnos ugnies maždaug dvi valandas. Nuolat pašalinkite susidariusias putas.

Nemaišykite.

Kai mėsa pradės šiek tiek atsiskirti nuo kaulo, sudėkite nuplautą kiaulienos mentę ir nuplautą bei nuskustą morką, petražoles ir salierus. Lėtai virkite ant vidutinės ugnies.

Daržovės mums bus reikalingos šaltienai patiekti, joms suminkštėjus atsargiai išimkite ir atidėkite į šalį.

Virkite šaltieną dalinai uždengtame puode, kol mėsa visiškai atsiskirs nuo kaulo, o tai užtruks mažiausiai keturias valandas.

Kai taip nutiks, pagal skonį pasūdykite ir įpilkite kelis šaukštus acto.

Patikrinkite, ar šaltiena pakankamai gerai stingsta: šaukštu išpilkite nedidelį kiekį ant lėkštės. Toks nedidelis šaltienos kiekis vėsioje vietoje turėtų sustingti per kelias minutes.

Išvirtas daržoves supjaustykite gabalėliais.

Leiskite mėsai šiek tiek atvėsti ir taip pat supjaustykite mažesniais kubeliais.

Į suporcijuotą šaltieną taip pat galima įdėti po pusę kiaušinio.

Atvėsinkite ir padėkite į šaldytuvą, kad šaltiena visiškai sustingtų. Išverskite į negilią lėkštę, papuoškite svogūnų žiedais ir petražolėmis. Patiekite su actu ir šviežia duona.