Kaip turėtų atrodyti sveika senjorų mityba?
Tam tikros grupės produktai turėtų būti įtraukti į vyresnio amžiaus žmonių mitybą.
Kiekvienas mūsų turėtų rūpintis tuo, ką valgo.
Kuo vyresni tampame, tuo svarbiau pasirūpinti valgomo maisto kokybe.
Su amžiumi organizmas pamažu praranda jėgas ir gebėjimą atsinaujinti, todėl labai svarbu pakankamai dėmesio skirti mitybai.
Viena produktų grupė turėtų būti įtraukta į vyresnio amžiaus žmonių savaitės mitybos racioną, tačiau mažai kas apie tai žino.
Sužinokite, kaip turėtų atrodyti senjorų dieta.
Kokius maisto produktus turėtų valgyti senjorai?
Vyresnio amžiaus žmonės turėtų dažniau valgyti pieno produktus.
Čia kalbama daugiausia apie fermentuotus maisto produktus, tokius kaip jogurtai, sūriai ir kefyras.
Taip pat tinka varškė, galima valgyti įprastą ar grūdėtą varškę.
Vyresnio amžiaus žmonėms per dieną rekomenduojama suvartoti iki 3 stiklinių pieno produktų (600 g).
Tai gali būti jau minėtas jogurtas (natūralus arba vaisinis, geriausia – naminis be pridėtinio cukraus), kefyras, pasukos bei rūgpienis.
Fermentuotuose pieno produktuose yra sveikųjų bakterijų, kurios stiprina žarnyno mikroflorą.
Be to, reguliariai vartojant šiuos produktus, sumažėja rizika susirgti kraujotakos sistemos ligomis.
Fermentuoti pieno produktai taip pat reguliuoja cholesterolio ir kraujospūdžio lygį.
Dieta senjorams
Iki 10% vyresnio amžiaus žmonių gali valgyti mažiau, nei jiems iš tikrųjų reikia.
Vis dėlto, vaistų sukeltas apetito trūkumas ar tiesiog senatvė gali dar labiau susilpninti organizmą.
Vyresnio amžiaus žmonėms dažnai trūksta vitamino D, B grupės vitaminų, baltymų, taip pat kalio, kalcio ir magnio.
Be pieno produktų, senjorų racione turėtų būti tokie produktai, kaip:
– vaisiai ir daržovės, ne mažiau kaip 5 porcijos per dieną (¾ yra daržovių, ¼ vaisių), geriausia rinktis šviežias daržoves ar jų sultis;
-nemaltų kviečių duona;
– avižiniai dribsniai;
– įvairios kruopos;
– riešutai;
– augaliniai aliejai;
– balta mėsa ir žuvis (pageidautina – du kartus per savaitę).
Valgiuose turėtų būti apribotas druskos ir cukraus, taip pat sočiųjų riebalų kiekis.
Daugiausia jų yra raudonoje mėsoje, t.y., jautienoje ir kiaulienoje.
Vyresnio amžiaus žmonės turėtų valgyti reguliariai, maždaug 5 kartus per dieną, iš kurių bent 1 valgis turi būti šiltas.
Būkite sveiki!