Home Receptai Desertai 1866 m. spurgų receptas: nostalgija jūsų namuose!

1866 m. spurgų receptas: nostalgija jūsų namuose!

0
1866 m. spurgų receptas: nostalgija jūsų namuose!

Tai – puikios spurgos pagal senovinį receptą.

Nors ne visi tai žino, tačiau spurgos yra labai senas skanėstas.

Spurgos netgi buvo įtrauktos į 1866 metais išleistą kulinarijos knygą!

Receptas panašus į šiuolaikinį, nors ir šiek tiek skiriasi.

Jei galėtume išrasti laiko mašiną ir grįžti daugiau nei 150 metų atgal, kai kurie žmonės tikriausiai nustebtų, kiek maisto produktų, kuriuos žinome šiandien, jau tada egzistavo.

Apie tai, kas buvo gaminama praeityje, galime sužinoti iš senovinių kulinarinių knygų.

Vienoje jų buvo aptiktas spurgų receptas, kurio modernesne versija norime pasidalinti ir su jumis.

Kaip anksčiau buvo ruošiamos spurgos?

Vienoje iš tradicinių kulinarinių knygų galite rasti spurgų receptą.

Šiandien būtų gana sudėtinga paruošti spurgas pagal senovinį receptą, todėl siūlome išbandyti modernesnę šio recepto versija.

Pavyzdžiui, ruošiant šį skanėstą pagal tradicinį receptą, reikėtų karčiųjų migdolų, kurių gana sudėtinga gauti. Taigi, spurgas ruošime be jų, o vietoj taukų naudosime augalinį aliejų.

Jums reikės:

  • 4 stiklinių kvietinių miltų
  • 1,5 stiklinės pieno
  • 100 g granuliuoto cukraus
  • 50 g sviesto
  • 30 g mielių
  • 2 valg. š. spirito
  • 8 kiaušinių trynių
  • 5 kiaušinių baltymų
  • žievelės nuo 1 citrinos
  • 1 l augalinio aliejaus kepimui
  • 4 valg. š. migdolų drožlių
  • uogienės (pagal skonį)

Užpilui:

  • 2 vanilės ankščių
  • karšto vandens
  • 2 stiklinių cukraus pudros

Kaip gaminti?

Į dubenį suberkite 1 stiklinę miltų ir užpilkite stikline verdančio pieno.

Sumaišykite.

Į dubenį su kiaušinių tryniais suberkite cukrų ir išplakite iki purumo.

Pašildykite likusį pieną ir į jį suberkite mieles.

Kiaušinių masę sumaišykite su miltų ir pieno mišiniu.

Supilkite pieną su mielėmis ir išmaišykite.

Atskirame dubenyje išplakite kiaušinių baltymus iki standžių putų.

Įpilkite į tešlą ir švelniai išmaišykite.

Palikite pusvalandį kilti šiltoje vietoje.

Kai tešla padvigubės, suberkite į ją likusius miltus.

Įpilkite spirito ir įberkite nutarkuotos citrinos žievelės.

Kruopščiai išmaišykite tešlą ir minkykite keletą minučių.

Į gautą masę supilkite ištirpintą, bet atvėsusį sviestą.

Minkykite, kol tešla nustos lipti prie rankų.

Pabarstykite nedideliu kiekiu miltų, uždenkite dubenį ir palikite valandą pakilti.

Praėjus laikui, tešlą perkelkite ant miltais pabarstytos lentos.

Tešlą iškočiokite iki 1,5 cm storio.

Stikline iš tešlos išpjaukite apskritimus.

Į kiekvieno apskritimo centrą įdėkite po porciją uogienės ir užspauskite kraštus, kad susidarytų kūgis.

Paruoštą tešlą uždenkite ir leiskite pakilti 30 minučių.

Į gilią keptuvę supilkite aliejų, įkaitinkite iki maždaug 170°C.

Spurgas sudėkite į aliejų ir kepkite iš abiejų pusių apie 2 minutes, kol apskrus.

Aliejaus perteklių nuvarvinkite ant popieriniu rankšluosčiu išklotos lėkštės.

Iš vanilės ankšties išimkite sėklas ir sumaišykite jas su cukraus pudra.

Supilkite karštą vandenį ir išmaišykite iki vientisos masės.

Jei glajus per tirštas, įpilkite truputį karšto vandens, jei per skystas,  – įberkite cukraus.

Spurgas aptepkite glaistu ir pabarstykite migdolų drožlėmis.

Skanaus!