Šis laikymo būdas užtikrina, kad česnakai ilgai išliks švieži.
Kartais česnakai pradeda greitai gesti ir pūti.
Beveik visą nuimtą derlių tenka tiesiog išmesti.
Kad taip nenutiktų, išbandykite laiko patikrintus česnakų laikymo būdus.
Jei laikysite česnaką šaldytuve, jis gali pradėti džiūti, pūti arba dygti.
Česnakai, kuriuos norite saugoti per žiemą, turi būti sveiki ir tvirti.
Šis laikymo būdas užtikrina, kad česnakai ilgai išliks švieži.
Metodas su žvake
Nuvalykite nuo česnakų žemes ir gerai juos išdžiovinkite.
Pasiruoškite parafino žvakių arba dujinį degiklį.
Uždekite žvakę arba dujinį degiklį, sudeginkite česnako šaknis ir atidėkite česnakus į šalį.
Šis metodas užtikrina, kad česnakai ilgai išliks švieži.
Česnakai aliejuje
Nulupkite česnako skilteles, suberkite į švarų stiklinį indą ir įpilkite aliejaus.
Stiklainį su česnakais laikykite šaldytuve.
Gudrybė su juodu maišeliu, druska ir imbieru
Jums reikės:
- Juodo plastikinio maišelio
- Popierinio rankšluosčio
- 2 valg. š. druskos
- Imbiero gabalėlio
- Gumytės
Įdėkite česnaką į plastikinį maišelį.
Ant popierinio rankšluosčio suberkite druską.
Imbierą supjaustykite griežinėliais ir padėkite ant popierinio rankšluosčio.
Suvyniokite rankšluostį ir sutvirtinkite gumyte.
Taip paruoštą rankšluostį įdėkite į maišelį su česnaku.
Tvirtai užriškite maišelį ir padėkite į sausą vietą.
Taip laikomi česnakai išliks švieži ištisus metus.
Imbieras gali sunaikinti bakterijas, o druska sugeria drėgmę.
Juodas maišelis blokuoja šviesą ir neleidžia česnakams dygti.
Triukas su cigaretėmis
Cigaretėse esantis nikotinas turi absorbcijos funkciją, kuri gali padėti ilgiau išlaikyti šviežius česnakus sausoje aplinkoje.
Įdėkite česnaką į plastikinį maišelį ir įdėkite 2 cigaretes.
Laikykite šaldytuve iki 5 °C temperatūroje.
Popierinis rankšluostis, arbata ir soda
Ant popierinio rankšluosčio paberkite šiek tiek kepimo sodos.
Užberkite maždaug šaukštą birios arbatos.
Arbatoje yra polifenolių, kurie neleidžia česnakams dygti.
Arbatos lapai gali efektyviai sugerti kvapus ir drėgmę.
Maišelį su česnaku pakabinkite gerai vėdinamoje vietoje. Česnakas išliks šviežias mažiausiai 6 mėnesius.
Ryžiai
Suberkite ryžius į dubenį ir įdėkite česnaką taip, kad jis visiškai pasidengtų ryžiais.
Taip česnakas išdžius ir jums nereikės jaudintis, kad jis pradės dygti ar pelyti.
Druska
Jums reikės dėžutės arba trijų litrų talpos stiklainio.
Česnaką sluoksniuokite pakaitomis su druska.
Druska turi padengti visą česnako paviršių.
Pabarstykite druska taip, kad ji sandariai apgaubtų česnaką.
Česnakas ilgiau išliks šviežias, nepradės dygti ar pūti.
Vietoj druskos galima naudoti pjuvenas, pelenus ar miltus. Šių produktų sluoksnis turėtų būti ne mažesnis nei 2 cm.
Dar vienas česnakų saugojimo būdas
Česnakai, kaip ir įvairios žolelės, po užšaldymo nepraranda savo naudingų savybių, aromato ir skonio.
Priešingai: dėl žemos temperatūros juos galėsite saugoti tikrai ilgą laiką.
Pagrindinė sąlyga – paruošti česnaką šaldymui, o tada tikrai galima pratęsti jo šviežumo laikotarpį iki kito derliaus.
Tam geriausia naudoti šviežias česnako galvutes (kurios, žinoma, buvo gerai išdžiovintos).
Nešaldykite supuvusių ar pažeistų česnakų, nes jie gali užkrėsti likusias česnako atsargas.
Kaip paruošti česnaką šaldymui?
Kiekvieną nenuluptą česnako galvutę suvyniokite į maistinę plėvelę.
Ši paprasta gudrybė padės išlaikyti česnakų šviežumą, aromatą ir sultingumą, o po atšildymo česnakai bus tarsi švieži.
Taip pat galite nulupti česnako skilteles ir suberti jas į maišelius, skirtus produktų šaldymui.
Taip užšaldytų česnakų nebūtina atitirpinti: juos iš karto galite naudoti maisto ruošimui.
Galite šaldyti ir susmulkintą česnaką.
Česnaką nulupkite, susmulkinkite, išspauskite arba sumalkite mėsmale. Gautą masę šaldykite ledukų formelėse.
Kai česnakai visiškai sušals, suformuotus ledo kubelius galėsite suberti į sandarius šaldymui skirtus maišelius.
Taip užšaldytas česnakas tinka sriuboms, salotoms ir padažams.
Sėkmės!