Dauguma žmonių, pradėdami virti bulves, jas deda tiesiai į šaltą vandenį. Tai atrodo logiška – palaukti, kol jos pamažu sušils iki virimo temperatūros.
Šis įprotis gali turėti įtakos ne tik patiekalo skoniui, bet ir jūsų sveikatai. Kai bulvės lėtai šyla šaltame vandenyje, jos praranda daugiau maistinių medžiagų. Be to, lėtas kaitinimas gali skatinti kenksmingų junginių, pavyzdžiui, krakmolų, išsiskyrimą, kurie ilgainiui gali turėti neigiamą poveikį cukraus kiekiui kraujyje. Ar norite, kad jūsų valgiai būtų ne tik skanūs, bet ir sveiki? Sužinokite, kodėl svarbu keisti šį įprotį ir bulves virti teisingai!
Kaip teisingai virti bulves?
Daugelis iš mūsų bulves užpila šaltu vandeniu, o tada puodą deda ant ugnies ir verda, kol bulvės suminkštės, paprastai apie 25–30 minučių. Atrodytų, taip ir reikia daryti. Bet virti bulves šaltame vandenyje yra tiesiog žalinga. Virimo metu nusėda vitaminai ir mineralai, tokie kaip fosforas, kalis, geležis, magnis, vitaminai A, B1, B5, B6 ir PP. Laimei, yra būdas, kaip to išvengti. Tereikia bulves dėti į verdantį, prieš tai pasūdytą vandenį. Įdėjus į verdantį vandenį, jos išsaugos vertingas maistines medžiagas. Priešingai nei atrodo, jas reikia virti ne ant stiprios, o ant vidutinės ugnies. Tai užtikrins, kad visos bulvės suminkštėtų vienu metu.
Ar verta bulves skusti likus kelioms valandoms iki virimo?
Norėdami sutaupyti laiko, daugelis iš mūsų lupame bulves likus kelioms valandoms iki planuojamos vakarienės ir metame į puodą su vandeniu. Nors tai skamba labai protingai, tačiau tai yra klaida, nes ilgai šaltame vandenyje laikomos bulvės praranda visus vitaminus ir mineralus. Todėl jas reikėtų nulupti prieš pat virimą. Nepamirškite, kad išvirusių bulvių vandens nereikia išpilti, tai puikios trąšos daugeliui vazoninių augalų dėl didelės kalio, fosforo, magnio ir geležies koncentracijos. Šias trąšas galima naudoti kartą per savaitę, o ne sezono metu – du kartus per mėnesį.