Sodriai geltoni saldūs kepiniai gali būti paruošiami ir be menkiausio lašelio dažų. Tuo įsitikinsite patys, jei pabandysite išsikepti keksą, kuris puikiai tinka prie arbatos. Būtinai išbandykite šį receptą, kol moliūgų sezonas dar nepasibaigė.
Šį kvapnų keksą norėsite kepti dar ir dar kartą, nes tešlą paruošite vos per 20 minučių, o vėliau visą darbą atliks orkaitė. Tai – tiesiog tobulas pasirinkimas užimtoms namų šeimininkėms.
Kepinys bus dar skanesnis ir kvapnesnis, jei jį užpilsite citrusinių vaisių sirupu. Paruošti šį sirupą yra labai paprasta. Kruopščiai nuplaukite didelį apelsiną. Viršutinį jo žievelės sluoksnį sutarkuokite smulkia tarka. Išspauskite pusės citrinos ir viso apelsino sultis. Į storadugnį puodą įberkite 75 g cukraus. Įpilkite 150 ml sulčių. Viską užvirinkite. Sumažinkite ugnį. Virkite sirupą 10 minučių, kol sutirštės. Nuolat maišykite mentele. Užpilkite ant šilto pyrago, o viršų papuoškite apelsino žievele. Keksas atrodys labai gražiai!
Jums reikės:
- 100 g cukraus
- 125 g sviesto
- 1 arb. š. vanilinio cukraus
- 1 arb. š. kepimo miltelių
- 3 kiaušinių
- 220 g moliūgo
- 250 g kvietinių miltų
- Žiupsnelio druskos
- Džiovintų vaisių (pagal skonį)
Kaip gaminti?
Nulupkite moliūgą. Supjaustykite griežinėliais. Moliūgą dėkite ant kepimo skardos, išklotos folija. Pašaukite į orkaitę 40 minučių. Blenderiu sutrinkite minkštą moliūgą iki vientisos masės.
Giliame inde sumaišykite minkštą sviestą su paprastu ir vaniliniu cukrumi. Įberkite druskos. Visus ingredientus plakite mikseriu iki vientisos masės. Įmuškite kiaušinius. Įpilkite atvėsusios moliūgų tyrės. Viską išplakite iki vientisos masės. Suberkite persijotus kvietinius miltus ir kepimo miltelius. Kruopščiai išmaišykite visus ingredientus.
Į tešlą įberkite džiovintų vaisių. Viską išmaišykite. Tešlą supilkite į torto formą. Išlyginkite mentele ar šaukštu. Pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 40–45 minutėms. Štai ir viskas!
Jei nesate citrusinių vaisių gerbėjas, rekomenduojame moliūgų pyragą papuošti pieno glaistu. Ant silpnos ugnies ištirpinkite 100 g sviesto. Leiskite šiek tiek atvėsti. Įberkite 6 šaukštus cukraus pudros ir gerai išmaišykite. Įpilkite 2 valg. š. pieno, kurio riebumas 3,2%. Viską išplakite iki vientisos masės. Padenkite keksą storu balto glaisto sluoksniu. Palaukite, kol glaistas sukietės, ir tuomet galėsite patiekti šį gardų kepinį.