Nors atrodo, kad pagaminti kotletus yra visai paprasta, tačiau rezultatas anaiptol ne visada yra būtent toks, kokio norėtųsi. Gana dažnai tenka konstatuoti, kad kotletai galėtų būti sultingesni, švelnesnės tekstūros ir minkštesni. Deja, dėl tam tikrų klaidų ne visada pavyksta pasiekti tokį rezultatą, todėl mes pasidalinsime patarimais, kaip kotletus paversti minkštesniais.
Šį, iš pažiūros paprastą patiekalą, labai lengva sugadinti. Net ir nedidelės klaidos gali lemti tai, kad patiekalas nebus pakankamai minkštos tekstūros. Žinoma, iškepta malta mėsa ir tokiu atveju gali būti pakankamai skani, tačiau tuomet, jei norite užtikrinti kuo geresnį rezultatą, rekomenduojame pasinaudoti keliais naudingais patarimais.
Maltos mėsos sudėtis
Į maltą mėsą galima įdėti įvairių ingredientų. Tai priklauso nuo to, kokiems skoniams teikiate pirmenybę, ir, žinoma, nuo maisto gaminimo įpročių. Pavyzdžiui, į maltą mėsą galite įdėti piene mirkytos duonos, tarkuotų bulvių ir svogūnų, kiaušinių, dribsnių, ir t.t. Vis dėlto, jei šių produktų bus daugiau nei reikia, kotletai bus gana kieti. Būtent todėl kotletų sudėtį turėtų sudaryti 65–70 % maltos mėsos ir 30–35 % kitų ingredientų.
Jei šiam patiekalui skirta mėsa bus per liesa, kotletai taip pat nebus pakankamai sultingi. Norėdami ištaisyti šią situaciją, galite įdėti nedidelį kiekį susmulkintų kiaulės taukų arba kelis šaukštus riebios grietinėlės.
Paruošta malta mėsa kotletams
Profesionalūs šefai nepataria iš karto kepti paruoštą mėsą. Kotletai bus kur kas skanesni, jei paruoštą mėsą uždengsite maistine plėvele ir 15-20 minučių padėsite į šaldytuvą.
Kartais manoma, kad prieš kepant kotletus faršą reikia išmušti. Teigiama, kad taip paruošta mėsa bus minkštesnė. Vis dėlto, tokiu atveju iš faršo dingsta oras ir drėgmė, kas yra būtina kotletų sultingumui. Tikėtina, kad paruošti kotletai bus ganėtinai kieti ir sausi.
Ką daryti, kad kotletai būtų minkštesni?
Čia galima vadovautis paprasta logika: kuo ilgiau kotletai būna keptuvėje, tuo jie tampa sausesni. Norėdami to išvengti, formuokite mažesnius kotletus. Nereikėtų pamiršti, kad dideli kotletai kepa ilgiau, todėl kepimo metu išgaruoja drėgmė, o paviršius apskrunda. Vidutinio dydžio kotletai išlieka kur kas sultingesni. Įprastai prireikia juos kepti po 2 minutes iš abiejų pusių.
Taip pat galite kotletus troškinti padaže: ši gudrybė tikrai padės išlaikyti drėgmę. Troškinti kotletai gali būti ne tik skanesni, bet taip pat ir sveikesni. Troškinkite juos ant silpnos ugnies ne ilgiau kaip 15 minučių: jei juos troškinsite ilgiau, malta mėsa gali suirti.
Kaip matote, kotletų tekstūrai įtakos turi gana daug faktorių. Dabar, kai jau žinote apie dažniausiai daromas klaidas, galėsite lengviau jų išvengti. Net neabejojame, kad šios gudrybės padės jums paruošti tobulą sultingą patiekalą.