Rauginti kopūstai gydo nuo peršalimo, stiprina imunitetą ir yra nuostabaus skonio, taigi, nieko keisto, kad juos mėgsta beveik visi. Raugintų kopūstų nauda vertinama šimtmečius: iš pradžių tai buvo tiesiog būdas išsaugoti šią daržovę žiemai, o šiandien rauginti kopūstai yra įvairių patiekalų dalis. Dėl puikaus skonio rauginti kopūstai gana dažnai patiekiami kaip garnyras. Dėl labai didelio vitamino C kiekio rauginti kopūstai stiprina imunitetą ir padeda organizmui kovoti su infekcijomis. Taigi, tikrai verta paruošti raugintų kopūstų žiemai.
Jums reikės:
- 1 kg kopūstų
- 1-2 arb. š. druskos
Jei norite, galite įdėti, pvz.:
- tarkuotų morkų
- rūgščių obuolių
- spanguolių
- slyvų
Kaip gaminti?
Kopūstą gerai nuplaukite ir nuvalykite.
Išmeskite visus lapus su rudomis dėmėmis.
Smulkiai supjaustykite kopūstą.
Į indą sudėkite susmulkintus kopūstus.
Iš pradžių dėkite tik 2-3 saujas kopūstų ir stipriai suspauskite kumščiu.
Įberkite druskos.
Pakartokite procedūrą.
Įdėkite dar saują kopūstų, išmaišykite ir pasūdykite.
Dėkite kopūstus, kol indas prisipildys.
Uždenkite indą lėkšte.
Suspauskite ir sudėkite į kitą indą su vandeniu.
Dabar reikės kantrybės: rauginti kopūstai bus paruošti po 2 savaičių.
Kasdien atidarykite indą ir mediniu šaukštu išmaišykite kopūstus.
Indą su kopūstais laikykite patalpoje, kurioje oro temperatūra siekia 18-22°C.
Skanaus!