Burokėliai yra vienos vertingiausių daržovių. Ypatinga spalva ir įdomus skonis leidžia pagyvinti įvairius patiekalus net ir pačiomis niūriausiomis žiemos dienomis.
Burokėlius dažniausiai nusprendžiama marinuoti, o receptų, kaip galima tą padaryti, yra tikrai nemažai.
Šį kartą norime su jumis pasidalinti keliais marinuotų burokėlių receptais. Paruošti daržoves bus labai paprasta, o jų skonis tikrai maloniai nustebins.
Kodėl burokėlius vertėtų valgyti dažniau?
Burokėliuose gausu įvairių vitaminų ir mineralų.
Šiose daržovėse gausu kalio, kuris veikia kaip diuretikas. Burokėliuose taip pat yra vitaminų A, B ir C, todėl tai yra puikus antioksidantų šaltinis.
Burokėliuose taip pat yra vitamino B9, kuris yra ypatingai svarbus kraujui.
Šios daržovės padeda atkurti rūgščių ir šarmų pusiausvyrą mūsų organizme, taip pat palaiko kepenų funkciją.
Jei burokėlius valgysite reguliariai, šios daržovės gali pristabdyti vėžinių ląstelių dauginimąsi. Valgyti burokėlius gali būti naudinga gydant vėžį ar norint užkirsti jam kelią.
Dėl mažo kalorijų ir angliavandenių kiekio burokėliai taip pat yra rekomenduojami laikantis dietos.
Marinuoti burokėliai su česnaku
Jums reikės:
- 5 kg tarkuotų burokėlių
- 1 šaukšto druskos
- 8 česnako skiltelių
Kaip gaminti?
Dideliame dubenyje sumaišykite tarkuotus burokėlius su tarkuotu česnaku ir druska.
Dėkite į stiklainius.
Sterilizuokite dideliame puode 90 laipsnių temperatūroje 20 minučių.
Stiklainius apverskite aukštyn kojom ir palikite atvėsti.
Taip paruoštus burokėlius patiekite kaip garnyrą prie įvairių patiekalų.
Burokėliai su garstyčių sėklomis
Jums reikės:
- 5-6 kg burokėlių
- 1,5 l vandens
- 500 ml acto
- 4 valg. š. cukraus
- 2-3 valg. š. druskos
- Garstyčių sėklų
- Juodųjų pipirų
Kaip gaminti?
Burokėlius gerai nuplaukite ir sudėkite į didesnį puodą.
Virkite maždaug 2 valandas.
Jei vanduo išgaruoja, įpilkite daugiau vandens.
Palaukite, kol išvirti burokėliai pravės (maždaug 30 minučių).
Nulupkite ir supjaustykite apskritimais.
Dubenyje sumaišykite actą, vandenį, druską ir cukrų.
Užpilkite burokėlių apskritimus.
Išmaišykite ir palikite pusvalandį pastovėti.
Praėjus šiam laikui, paragaukite ir pagal poreikį įdėkite daugiau druskos, cukraus arba acto.
Į sterilizuotus stiklainius suberkite juoduosius pipirus ir garstyčių sėklas.
Sudėkite burokėlių griežinėlius ir užpilkite marinatu.
Stiklainius uždarykite dangteliais.
Ant didelio puodo dugno patieskite virtuvinį rankšluostį.
Sudėkite stiklainius ir užpilkite vandeniu.
Vandenį užvirinkite ir virkite dar 15 minučių.
Štai ir viskas.
Laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.
Burokėliai su krienais ir kmynais
Jums reikės:
- 2 kg burokėlių (pirkdami įsitikinkite, kad jie turi kotelius, nes priešingu atveju verdami jie praras vertingas sultis)
- 700 vandens
- 30 g druskos
- 40 g granuliuoto cukraus
- 150 ml 10% acto
- Pipirų žirnelių
- Kmynų
- Krienų
- Natrio benzonato (konservanto)
Kaip gaminti?
Nuplaukite burokėlius ir išvirkite.
Virkite, kol suminkštės, bet nepervirkite.
Į atskirą uodą įpilkite vandens ir suberkite prieskonius.
Užvirinkite.
Burokėlius nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
Burokėlių griežinėlius sudėkite į sterilius ir švarius stiklainius.
Užpilkite atvėsusiu marinatu.
Į kiekvieną stiklainį įpilkite šiek tiek natrio benzoato (konservanto).
Uždarytus stiklainius virkite garuose 10 minučių.
Palaukite, kol atvės. Laikykite stiklainius tamsioje ir vėsioje vietoje.
Skanaus!