Grybų sezonas tik įsibėgėja, o miško takeliai prisipildo grybautojų, besimėgaujančių šiuo smagių laisvalaikio praleidimo būdu. Grybavimas teikia daug džiaugsmo, tačiau grybus ne tik reikia surinkti – juos reikia tinkamai išvalyti ir išdžiovinti, kad galėtume mėgautis jų skoniu visą žiemą. Džiovinti grybai yra puikus priedas daugelyje patiekalų, pradedant sriubomis ir troškiniais, baigiant padažais ir užkandžiais. Laimei, apsaugoti džiovintus grybus nuo drėgmės ir kandžių nėra sudėtinga – reikia tik įdėti keletą lauro lapų į stiklainį. Šis paprastas būdas padės išlaikyti grybus šviežius ir skanius, net ir po ilgo laikymo.
Ši paprasta gudrybė padės apsaugoti džiovintus grybus nuo drėgmės ir kandžių.
Džiovintus grybus geriausia laikyti sandariai uždarytuose induose – stiklainiuose arba skardinėse.
Nerekomenduojame naudoti drobinių maišelių ar kabinti grybų ant virvelių.
Deja, kartais net ir tinkamai laikomi grybai ima pelyti ar juos užpuola kandys.
Kaip to išvengti?
Pirmiausia svarbu įsitikinti, kad grybai yra tinkamai sudžiovinti, o indas, į kurį dėsite džiovintus grybus, yra sausas ir švarus.
Kai į indus subersite džiovintus grybus, įdėkite po 2-3 lauro lapus.
Lauro lapai ne tik puikiai sugeria drėgmę, bet ir atbaido kandis.
Kandys ir kai kurie kiti vabzdžiai negali pakęsti lauro lapų kvapo, todėl jie laikysis atokiau nuo džiovintų grybų.
Vis dėlto, svarbu žinoti, kad su lauro lapais laikomi grybai gali prisigerti šio prieskonio aromato.
Jei norite to išvengti, lauro lapus palaikykite su grybais savaitę, o tada juos išimkite.
Tai padės atbaidyti kandis, o džiovinti grybai išsilaikys net kelerius metus.
Išbandyta: spąstai maistinėms kandims
Kaip jų atsikratyti?
Į kovą su maistinėmis kandimis pasitelkite paprastas gudrybes.
Maistinės kandys nėra didelės (maždaug 1 cm).
Jos minta biriu maistu ir labai greitai dauginasi.
Jei maistinių kandžių pastebėsite savo virtuvėje, būtina imtis tam tikrų priemonių, kurios padės jų atsikratyti.
Mes jums papasakosime apie vieną tikrai veiksmingą gudrybę, kuri padės atsikratyti šių kenkėjų.
Paruoškite nedidelį dubenį ir į jį supilkite 2 maisto produktus, kurie pirmiausia pritrauks, o paskui sunaikins kandis (kandys nuskęs skystyje).
Tereikės pigaus rūgštaus vyno ir acto. Actas padeda atbaidyti kandis, o vynas jas labai traukia.
Taip pat svarbu pasirūpinti kruopščiu virtuvės valymu.
Pirmiausia kruopščiai išvalykite virtuvės spinteles.
Išmeskite visus produktus, kuriuose yra kandžių.
Lentynas ir spinteles nuplaukite vandeniu su actu ir mėgstamu eteriniu aliejumi (nebūtina).
Taip pat gera idėja dezinfekuoti spinteles.
Sumaišykite karštą vandenį ir actą santykiu 1:1.
Šį dubenį laikykite spintelėje ir palaukite, kol tirpalas atvės. Tai padės išvaikyti visas kandis.
Sėkmės!