Home Įdomybės Mokslininkai ragina mėsos mėgėjus galvoti apie ateitį: besaikis mėsos gaminių vartojimas kenkia ne tik sveikatai

Mokslininkai ragina mėsos mėgėjus galvoti apie ateitį: besaikis mėsos gaminių vartojimas kenkia ne tik sveikatai

0
Mokslininkai ragina mėsos mėgėjus galvoti apie ateitį: besaikis mėsos gaminių vartojimas kenkia ne tik sveikatai

Niekam ne paslaptis, kad per didelis mėsos vartojimas gali pakenkti sveikatai. Tiesa, dauguma žmonių šios informacijos nesureikšmina ir toliau valgo mėsos gaminius neribotais kiekiais. Kas turi nutikti, kad mes visi taptume veganais?

Vokietijoje kasmet daugėja veganų, o mėsos produktų pagaminama vis mažiau. Šioje šalyje ypatingai rūpinamasi ekologijos ir klimato kaitos klausimais.

Šioje šalyje veikia Vokietijos mitybos organizacija (DGE), kuri rūpinasi žmonių mitybos klausimais. Ekspertai reguliariai skelbia informaciją, susijusią su tinkama mityba. Be to, pateikiamos rekomendacijos, kaip vertėtų maitintis, kad nepakenktume aplinkai ir visai planetai.

Mėsos vartojimas

Naujausiais duomenimis, DGE atstovai nori gerokai sumažinti mėsos vartojimą Vokietijoje. Tai reiškia, kad visi currywurst (tipinio vokiško greito maisto) mėgėjai mėgstamomis dešrelėmis galės pasimėgauti tik kartą per mėnesį.

Kalbant apie skaičius, mėsos suvartojimą reikėtų sumažinti nuo 300–600 gramų iki 70 gramų per savaitę. Organizacijos duomenimis, žmogus turėtų suvalgyti 300 gramų mėsos per mėnesį, o ne per savaitę.

Remiantis statistika, vienas vokietis per savaitę suvalgo vidutiniškai 1 kilogramą mėsos. Tai reiškia, kad kasmet Vokietijoje suvalgoma maždaug 800 mln. kilogramų mėsos. Ar galima tikėtis, kad vokiečiai ateityje pradės vartoti mažiau mėsos? Specialistai teigia, kad tai priklauso nuo kiekvieno šalies piliečio asmeninės atsakomybės ir ją įtakojančių išorinių veiksnių. Pavyzdžiui, tam įtakos gali turėti ir žmogaus finansinė situacija.

Įdomu ir dar kai kas! Maisto tiekėjai, turintys DGE sertifikatą, privalo laikytis organizacijos rekomendacijų. Jei jie to nedarys, jie gali prarasti sertifikatus.

Svarbu atsiminti, kad šiuo metu DGE dar nepateikė aiškių rekomendacijų šiuo klausimu. Niekas negali mūsų priversti maitintis vienaip ar kitaip.

Veganizmas Vokietijoje

Šiandien mėsos pramonė yra atsakinga už mažiausiai 20 % šiltnamio efektą sukeliančių dujų susidarymą bei už miškų naikinimą žemės ūkiui ir gyvūnų pašarams.

DGE yra įsipareigojusi sukurti geriausią CO₂ balansą. Natūralu, kad tam reikia sąmoningų žmonių palaikymo. Šiandien Vokietijoje veganizmo lygis yra vienas didžiausių iš visų Europos šalių. Daugiau nei 3% šalies gyventojų (2,6 mln. žmonių) visiškai nevalgo jokių gyvūninės kilmės produktų.

Bakalėjos parduotuvėse galite rasti daugybę veganiškų alternatyvų. Tai –  ir sūriai, ir dešrelės, ir daržovių mėsainiai ar net jūros gėrybių imitacija. Taip pat galima įsigyti veganiškų saldainių, pusgaminių, gėrimų ir pan.

Kasmet veganizmas tampa vis populiaresnis. Atsidaro daug naujų įstaigų, kurios specializuojasi tik augalinės mitybos srityje. Parduotuvėse atsiranda įdomesnių produktų veganams ir vegetarams.

PSO jau seniai pripažino veganizmą kaip sveiką mitybą, o mitai apie nepakeičiamas aminorūgštis ir gyvūninius baltymus jau seniai griaunami. Augalinė mityba yra gali būti visiškai subalansuota. Svarbiausia – pasirūpinti, kad su maistu būtų gaunama visų reikalingų medžiagų, o prireikus vartoti maisto papildus.

Vokietijos patirtis rodo, kad šiuo klausimu padaryta pažanga. Tai reiškia, kad turime visas galimybes veganizmą paversti dar populiaresniu!