Po braškių, arbūzas yra antrasis pagal populiarumą vaisius. Jis ne tik turi daug vitaminų, bet ir labai gaivina karštomis dienomis. Papasakosime, kaip išsirinkti gerą arbūzą, kuris būtų ne tik skanus, bet ir nepaprastai sultingas.
Šį vaisių galima valgyti įvairiais būdais. Jį galite supjaustyti kubeliais ir iš jo pasigaminti kokteilį, įdėti į desertą arba kramsnoti vieną. Kad ir kaip mėgstate jį valgyti, svarbiausia – išsirinkti patį skaniausią. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip tokį atpažinti.
Arbūzų populiarumas
Arbūzai išpopuliarėjo ne veltui. Juk jie ne tik skanūs, bet ir labai sultingi. Ištirta, kad šis vaisius pasižymi daugybe sveikatai naudingų savybių. Dar viena įdomi detalė – daugelis žmonių tikriausiai bus nustebinti, nes jie kai ko nežinojo. Pasirodo, arbūzas yra daržovė! Jis priskiriamas moliūginių šeimos genčiai, kuriai taip pat priklauso tokios daržovės kaip cukinijos, moliūgai ir agurkai. Ne veltui arbūzas yra toks sultingas, nes jo sudėtyje vandens yra daugiausia. Mitybos specialistai rekomenduoja jį įtraukti į savo mitybą, kaip ir braškes, nes jis turi mažai kalorijų – na, nebent ant jo dedate plaktos grietinėlės. Tačiau kaip atpažinti gerą arbūzą?
Kaip išsirinkti gerą arbūzą?
Vasarą valgydami arbūzus gauname daug vitaminų, pavyzdžiui, vitaminų A ir C, ir mineralų, pavyzdžiui, kalio. Kaip tai veikia mūsų organizmą? Tai neabejotinai stiprina imuninę sistemą, teigiamai veikia odą ir regėjimą bei padeda palaikyti elektrolitų pusiausvyrą. Dėl arbūze esančių antioksidantų jis padeda virškinimui. Gerą arbūzą galite atpažinti pagal šias savybes:
- Sausas kotelis – rodo, kad arbūzas yra visiškai prinokęs;
- Dydis – vidutinio dydžio arba didelis arbūzas yra prinokęs, mažas gali būti neprinokęs;
- Pagal garsą – prinokę arbūzai dunksi, todėl patikrinkite, ar arbūzas prinokęs;
- Šviesi dėmė – prinokusio arbūzo apačioje yra dėmė, kuo ji tamsesnė, tuo geriau;
- Voratinklio tekstūra ant žievelės – jei ant žievelės pastebėsite voratinklio raštą, tai ženklas, kad arbūzas bus saldus;
- Žievelės spalva – tamsiai žalia spalva rodo, kad arbūzas prinokęs;
Dabar jau žinote, kaip atpažinti gerą ir prinokusį arbūzą. Atsiminkite šiuos patarimus rinkdamiesi arbūzą.