Home Sveikata Dietos ir svorio metimas Kaip tapti ilgaamžiu, laikantis Viduržemio jūros regiono dietos: ekspertai atskleidė 7 svarbiausias taisykles!

Kaip tapti ilgaamžiu, laikantis Viduržemio jūros regiono dietos: ekspertai atskleidė 7 svarbiausias taisykles!

0
Kaip tapti ilgaamžiu, laikantis Viduržemio jūros regiono dietos: ekspertai atskleidė 7 svarbiausias taisykles!

Mokslininkai mano, kad Viduržemio jūros regiono dieta yra geriausias būdas gyventi ilgai ir nesirgti lėtinėmis ligomis.

Tačiau tam, kad mitybos pokyčiai būtų veiksmingi, reikia žinoti pagrindines taisykles.

Kokios jos yra?

Nenaudokite prasto augalinio aliejaus

Verta pamiršti pigų ir kenksmingą aliejų, nes jis sukelia sveikatos problemas, pavyzdžiui, uždegiminių procesų formavimąsi ir širdies bei kraujagyslių sistemų problemas.

Populiariausias aliejus Viduržemio jūros regiono mityboje yra alyvuogių aliejus. Jis prisotina organizmą svarbiomis medžiagomis ir skatina atjaunėjimą bei ilgaamžiškumą.

Gyvūninės kilmės produktai nėra pageidautini

Net ir klasikinę Viduržemio jūros regiono dietą nesunku visiškai pakeisti į augalinę, nes gyvulinės kilmės produktams mityboje skiriama ne tiek daug vietos.

Sudarant tokį valgiaraštį reikėtų gerokai apriboti mėsos vartojimą (ne daugiau kaip kelis kartus per mėnesį) ir jos kiekį (ne daugiau kaip 100 g vienu metu).

Mėsos ribojimas padeda mažinti cholesterolio kiekį (širdies priepuolio ir insulto prevencija) ir išvengti vėžio bei diabeto.

Tinkama riebalų rūgščių pusiausvyra

Viduržemio jūros regiono dietoje galioja svarbi pusiausvyros taisyklė, kurios negalima pažeisti, jei norite ilgai ir sveikai gyventi.

Stenkitės išlaikyti pusiausvyrą: uogos, daržovės, prieskoninės žolelės, vaisiai ir grūdinės kultūros turėtų sudaryti didžiąją dalį (60 proc.) jūsų raciono, vertingi riebalai sudaryti trečdalį, o baltymai – tik 10 proc. viso maisto.

Vitaminų išsaugojimas gaminant maistą

Neteisingai gaminant maistą galima netekti vertingų vitaminų ir mineralinių medžiagų. Todėl atkreipkite dėmesį į tai, koks tai produktas, kaip gaminamas ir su kuo dera. Pavyzdžiui, morkos įsisavinamos tik su sveikaisiais riebalais ir tik termiškai apdorotos. Kita vertus, špinatų negalima virti ar kepti: juos reikėtų valgyti kartu su vitamino C turinčiais produktais ir aliejumi.

Kepimo iš viso reikėtų atsisakyti. Produktus geriausia valgyti žalius. Galima naudoti tik tausojančius maisto gaminimo būdus – virimą, pašildymą, virimą garuose ir troškinimą.

Mokykitės iš veganų

Laikantis augalinės mitybos, galima išmokti gaminti daug sveikų ir skanių patiekalų. Falafeliai ar humusas – puikūs to pavyzdžiai.

Alkoholio ribojimas

„Ilgaamžių dieta“ beveik visiškai neleidžia vartoti alkoholinių gėrimų. Išimtis – aukštos kokybės raudonasis vynas, kuriame gausu antioksidantų.

Tačiau ekspertai primena, kad per dieną reikėtų išgerti ne daugiau kaip vieną taurę.

Venkite nesveikų saldumynų

Beveik visi parduotuvėje pirkti (ir naminiai) saldumynai kenkia jūsų kūnui ir figūrai, todėl jie dažniausiai išbraukiami iš tokio tipo dietos.

Vaisiai, uogos ir medus yra puikūs saldumynų pakaitalai.