Sodo augalų ir daržovių tręšimas yra labai svarbi jų auginimo palaikymo procedūra. Kad avietės ilgai ir gausiai derėtų, joms ypač reikia reguliaraus tręšimo. Šiame straipsnyje jums papasakosime, kaip trąšos iš vieno ingrediento gali pakeisti daugelį brangių parduotuvėje parduodamų trąšų avietėms.
Artėjant aviečių sezonui yra pats tinkamiausias metas išsirinkti tinkamas trąšas. Todėl verta apsispręsti ir pasiruošti jas patiems namuose, kad jos būtų ekologiškos ir veiksmingos. Komerciškai parduodami preparatai yra brangūs, todėl norime jums pasiūlyti, kaip pasigaminti daug pigesnių trąšų.
Naminės maistinės medžiagos avietėms
Viskas, ko jums reikės norint paruošti trąšas, tai išsaugoti bananų žieveles, kurios, užuot panaudota augalams, dažnai virsta atliekomis ir atsiduria šiukšliadėžėje. Žievelėse gausu kalio, fosforo, magnio ir kalcio, kurie būtini tinkamam aviečių augimui. Norėdami paruošti trąšas, pirmiausia kruopščiai nuvalykite bananų žieveles nuo likusių minkštimo likučių. Tada žieveles patartina išdžiovinti saulėje arba galima sutrumpinti procesą įdedant jas į orkaitę. Kitas žingsnis – išdžiovintas žieveles smulkiai sumalti, kad susidarytų milteliai, kuriuos galėsite pabarstyti po aviečių krūmais.
Kitokie bananų žievelių panaudojimo būdai
Bananų žieveles ne visada reikia malti iki miltelių konsistencijos, tiesiog nuvalytas ir supjaustytas mažesniais gabalėliais jas galima užkasti po augalais. Jos kelias savaites skaidysis dirvožemyje, todėl dirvožemis bus gerai tręšiamas. Žieveles taip pat galima dėti į komposto krūvą, praturtinant ją naudingomis mineralinėmis medžiagomis ir pagerinant jos struktūrą. Bananų žievelių trąšos gali būti naudojamos daugumai sodo augalų, kambariniams augalams ir vaiskrūmiams tręšti.
Kada geriausia tręšti avietes?
Geriausias laikas tręšti avietes yra maždaug trečiaisiais jų auginimo metais, kai jos pradeda reguliariai duoti uogų. Todėl geriausia jas tręšti kelis kartus per metus, iš pradžių pavasario pradžioje, o paskui gegužės pabaigoje ir birželio pradžioje. Paskutinį kartą avietes reikėtų tręšti rugpjūčio pabaigoje arba po to, kai krūmas subrandina uogas, nes po to avietės jau ruošis žiemai. Kita vertus, nepatartina tręšti aviečių rudenį, nes jų ūgliai per žiemą gali sumedėti.