Greitas grybų valymas – grybautojas papasakojo apie 3 minučių gudrybę, kuri padės kruopščiai išvalyti grybus!
Grybavimas Lietuvoje yra viena mylimiausių rudens tradicijų, kuri jungia ne tik gamtos mėgėjus, bet ir šeimas bei draugus. Šiemet Lietuvoje grybautojų nuotaikas veikia permainingi orai: sausros laikotarpiai keičiasi su lietingomis dienomis, todėl grybų derlius svyruoja. Kai kuriose regionuose grybų gausu, ypač po lietingų savaičių, o kitur grybautojai skundžiasi trūkumu.
Nepaisant to, miškai vis dar pilni entuziastų, ieškančių preciziškai slepiamų gėrybių po samanomis ir lapais. Kai kurie pastebi, kad šiemet grybų sezono pradžia buvo vėlesnė nei įprasta, tačiau dabar – rudenį – grybai auga sparčiau. Grybavimas ne tik suteikia galimybę pasimėgauti tyla ir pajusti miško kvapą, bet ir suteikia iššūkį ieškant retų ir vertingų grybų rūšių. Vis dėlto, grįžus namo tenka rūpintis kruopščiu grybų valymu, o ši veikla patinka anaiptol ne visiems. Mes jums papasakosime, kaip tą padaryti gerokai greičiau ir efektyviau.
Turbūt sutiksite, kad grybų valymas gali būti labai varginantis ir nemalonus, todėl tikrai verta pasinaudoti paprasta gudrybe, apie kurią papasakojo patyręs grybautojas.
Kone daugiausiai laiko atima bandymas nuo grybų pašalinti žemių likučius, taigi, sužinokite, kaip grybų valymą paversti gerokai paprastesniu.
Greitas grybų valymas
Šį metodą naudojo mūsų močiutės. Visų priemonių, reikalingų grybų valymui, tikrai rasite savo virtuvėje. Jums reikės: vandens, druskos, kiaurasamčio ir didelio dubens. Pirmiausia užvirinkite vandenį, tada įberkite druskos, suberkite nuvalytus grybus, išmaišykite ir šiek tiek palaukite. Dabar galite stebėti, kaip efektyviai nuo jų atsiskiria visi nešvarumai. Po kelių minučių grybus suberkite į kiaurasamtį ir palaukite, kol nubėgs likęs vanduo. Galiausiai tereikės grybus nuplauti tekančiu vandeniu.
Grybų valymas be virimo
Nors pirmasis grybų valymo būdas yra tikrai paprastas ir veiksmingas, tačiau jis netiks tada, jei grybus planuojate šaldyti arba džiovinti. Nuvalykite žemių likučius rankomis arba šepetėliu. Atminkite, kad švieži grybai visada turi būti laikomi gerai vėdinamoje vietoje arba krepšyje. Nerinkite jų į plastikinius maišelius, nes jie praras šviežumą ir greičiau pradės gesti, o tai gali pakenkti sveikatai.