Jei norite, kad jūsų aviečių krūmai duotų daug uogų, augant krūmams (ir vėliau) turite juos tinkamai maitinti. Šiandien jums atskleisime, kada ir kaip geriausia tręšti avietes. Jums beliks džiaugtis gausiu gardžių aviečių derliumi!
Aviečių krūmai nereikalauja daug priežiūros. Jos puikiai auga mūsų klimato sąlygomis ir jei jums nereikia gausaus derliaus, jums nereikia imtis jokių veiksmų. Tačiau jei esate šiek tiek ambicingesnis ir tik šiek tiek darbštesnis, mes pasidalysime veiksmingais patarimais, kurie padės džiaugtis turtingais derliumi aviečių krūmais.
Kada derėtų tręšti avietes?
Aviečių atveju geriausi rezultatai pasiekiami tręšiant 3 kartus per metus.
Pirmą kartą avietes tręšti patartina vegetacijos pradžioje – ankstyvą pavasarį. Tai leidžia krūmams užauginti stiprius ir gyvybingus ūglius.
Antrą kartą tręšti reikėtų gegužės pabaigoje arba birželio pradžioje, kai prasideda žydėjimas. Nuo šio tręšimo labiausiai priklauso užauginamų vaisių kiekis.
Paskutinis aviečių krūmų tręšimas turėtų būti atliekamas rugpjūčio pabaigoje, t. y. iškart pasibaigus derėjimui. Dėl šio paskutinio tręšimo krūmai galės geriau pasiruošti žiemai, todėl geriau ištvers ir sustiprės prasidėjus naujam sezonui.
Kuo tręšti avietes?
Trąšos priklauso nuo metų laiko.
Jei tręšiate anksti pavasarį, tuomet rinkitės daug azoto turinčias trąšas. Šios trąšos puikiai tiks šaknims ir žaliosioms krūmo dalims. Šios trąšos veiksmingiausios augalams vegetacijos pradžioje, kai jie „pabunda“ iš žiemos miego.
Antrą kartą tręšti derėtų gegužės ir birželio sandūroje. Puikiai tiks trąšos, kuriose daug fosforo. Fosforas skatina vaisių nokinimo procesą ir apskritai sustiprina augalą.
Kaip ir prieš tai, tręšiant rugpjūčio pabaigoje puikiai tiks trąšos, kuriose gausu fosforo. Labai svarbu, kad augalas būtų kuo stipresnis, o prieš ateinant žiemai sustiprėtų jo atsparumas šalčiui ir blogoms oro sąlygoms.
Kokias trąšas rinktis ir kur jas įsigyti? Žinoma, galite pirkti parduotuvės jau paruoštus mišinius, bet galite juos paruošti ir patys. Kalbant apie trąšas puikiai tiks srutos, taip pat kompostas iš suirusių, negyvų augalų dalių (gėlių, daržovių, virtuvės likučių, žolių ir kt.).